Waarom rijden sommige mensen liever alleen in de auto?

28 januari 2023
2 Min. leestijd

De Nederlandse overheid promoot carpoolen al jarenlang. Toch neemt het aantal autodelers sinds 1995 af. Steeds meer mensen willen alleen rijden in de auto. Maar waarom is dit zo?

Commentaar geven

Volgens RDWdata.nl is de meest waarschijnlijke bijrijder nog steeds de eigen partner. Daarom wordt in hun onderzoek aan 1.028 Nederlandse autobestuurders gevraagd hoe zij hun partners als bijrijders waarderen. En wat blijkt? 1 op de 5 Nederlanders rijdt liever alleen in de auto. Vrouwen doen dit wat liever dan mannen. 26 procent van de vrouwen geeft namelijk aan graag alleen te rijden, tegenover 18 procent van de mannen.

Hier zijn verschillende redenen voor, maar 1 daarvan is het commentaar wat door een partner gegeven wordt.

Vrouwen en mannen hebben vaak verschillende rijstijlen. Hierdoor is de kans groot dat ze commentaar op elkaar gaan geven in de auto. Opvallend is dat vrouwen deze neiging eerder hebben dan mannen. Hoewel vrouwen dus liever alleen rijden, leveren ze ook sneller kritiek. 36 procent van de vrouwen geeft dit aan, tegenover 30 procent van de mannen.

Afleiding tijdens het rijden

Een andere reden om alleen te willen rijden, is om niet afgeleid te raken. RDWdata.nl stelt dat 16 procent van de Nederlandse automobilisten regelmatig wordt afgeleid door zijn of haar partner. Alleen in de auto zitten is dan een fijner en makkelijker alternatief. Mannen geven aan hier meer last van te hebben dan vrouwen. Zo zegt 21 procent van de mannen vaak afgeleid te worden tijdens het rijden, terwijl maar 12 procent van de vrouwen dit zelfde probleem ervaart.

Navigatie

De navigatie kan tot ongewenste discussies in de auto leiden. Uit het onderzoek van RDWdata.nl blijkt dat 30 procent van de Nederlanders weleens ruzie maakt met zijn of haar partner over het navigeren. Mensen kunnen ook alleen gaan rijden om dit soort situaties te voorkomen. In jongere leeftijdsgroepen kwamen er hogere percentages uit (40-41 procent) dan in de oudere leeftijdsgroepen (23-29 procent). Jongeren maken dus vaker ruzie over de autonavigatie.

Bronnen: Telegraaf, RDWdata.nl, autoblog.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!