Explosief aantal aanvragen voor visa: voor welke populaire verre bestemmingen is een visum verplicht?

22 februari 2023
2 Min. leestijd

Als je een verre reis maakt is de kans groot dat je een visum nodig hebt. In januari 2023 is het aantal aanvragen explosief gestegen vergeleken met het jaar ervoor. Hieruit blijkt dat de angst voor het coronavirus onder reizigers steeds meer afneemt. Maar voor welke landen is het nodig en zijn er uitzonderingen? 

Aanvraag van visa groeit

De visumaanvragen van Egypte en Kenia zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van 2022. Ook Nieuw-Zeeland, Australië en India blijken razend populair. Hier zijn de visumaanvragen verzesvoudigd vergeleken met januari vorig jaar. Deze landen zijn de afgelopen jaren niet bezocht vanwege de strenge coronamaatregelen die tijdens de coronapandemie gelden.

Visum vereist bij populairste landen buiten Europa

Populaire landen buiten Europa zijn in 2022 de Verenigde Staten, Canada, de Emiraten, Thailand, Indonesië, Marokko, Egypte, Brazilië en Suriname. Ga je dit jaar op reis naar 1 van deze landen? In Marokko heb je als toerist geen visum nodig als je er minder dan 90 dagen blijft. Voor Brazilië geldt dat ook voor een maximaal verblijf van 3 maanden. Ga je naar Thailand? Daar is een visum pas verplicht als je er langer bent dan 30 dagen. Datzelfde geldt voor Indonesië en de Emiraten.

Visa verplicht

In de Verenigde Stagen en Egypte heb je als toerist bij aankomst wél gelijk een visum nodig. Egypte is dit jaar een van de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders, blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. Wel geldt er voor dit land een uitzondering. Wanneer je naar het Sinaï-gebied reist heb je pas een visum nodig als je langer dan 15 dagen blijft. Je vliegt dan naar de luchthaven van Sharm el Sheikh en mag dan niet naar een ander gebied reizen, anders moet je alsnog een visum aanvragen.

In Canada kun je een goedkopere eTA aanvragen als alternatief. Hier is een visum alleen verplicht als je geen eTA hebt aangevraagd.

De Nederlandse Antillen en Suriname

Ook zijn de Nederlandse Antillen zeer populair. Heb je een Nederlands paspoort? Dan heb je geen visum nodig. Ook in Suriname is dit voor Nederlandse toeristen niet vereist. Wel moet je daar een toegangsprijs van 25 euro betalen. Ga je wel op reis naar een land waar een visum verplicht is? Dan geeft MAX vakantieman (voorheen Groeten van MAX) een aantal tips.

Bronnen: ANP, CBS, Visumbuitenland, Zoover, ANWB, Vakantiediscounter, NRIT, Ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!