Nieuw moai-beeld ontdekt op Paaseiland: hierom is het eiland zo bijzonder

18 maart 2023
2 Min. leestijd

Paaseiland ligt midden in de Stille Oceaan. Met zijn oppervlakte van 163 vierkante kilometer is het bijna de helft zo klein als Vlieland. Toch bezoeken jaarlijks zo’n 160.000 toeristen het Chileense eiland. Dat komt door zijn beroemde moai-beelden. Deze staan bekend om hun enorme hoofden met elk een eigen karakteristieke trek. Onlangs is er een nieuwe moai ontdekt.

Waarom ‘Paas’eiland?

Het 8.000 inwoners tellende eiland heet eigenlijk Rapa Nui. Het heeft de naam Paaseiland gekregen, doordat het ooit op paaszondag in 1722 per toeval is ontdekt door Jacob Roggeveen. Overigens is hij – er na het ombrengen van meerdere bewoners- niet lang gebleven, hij was namelijk onderweg naar Batavia.

Moai gevonden

Doordat het water in de lagune van vulkaankrater Rano Raraku laagstaat is er een nieuwe moai ontdekt. Het stenen beeld is 1,6 meter hoog. Volgens de lokale gemeenschap gaat het om een bijzondere vondst. In dit water is namelijk nog nooit eerder een beeld ontdekt. Moai’s zijn een eerbetoon aan de voorouders van de oorspronkelijke bevolking.

 

 

Mysterieuze beelden

Op Rapa Nui zijn er verspreid over het eiland meer dan 1.000 moai’s te vinden. Verschillende vragen over de beelden houden wetenschappers al jaren bezig. Moai’s zijn namelijk metershoog en de dichtstbijzijnde steengroeven zijn kilometers verderop. Het grootste standbeeld is wel 10 meter hoog. Het is een raadsel hoe de beelden ooit overeind zijn neergezet, met erbovenop nog een stuk lavasteen.

Bovendien rest de vraag waarom de bewoners ooit gestopt zijn met het fabriceren van de beelden. Er liggen een hoop beelden nog onafgemaakt in de groeve. Eveneens is het een mysterie dat velen van de beelden tegenwoordig omver liggen.

Bronnen: Trouw, NOS, ANP, Wikipedia. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!