Toe aan vakantie? Let op, in deze steden ben je het duurst uit

11 december 2022
2 Min. leestijd

Ga je op vakantie naar New York of Singapore? Dan mag je nog wat dieper in je buidel tasten. Uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU) blijkt dat dit respectievelijk de duurste steden van de wereld zijn om in te wonen. Tel Aviv staat op plek 3 van de ranglijst die de organisatie heeft opgesteld.

Duur om te wonen

Uit het onderzoek van EIU, de onderzoeks- en analysedivisie van de Britse uitgeverij The Economist Group blijkt dat de wereldwijde kosten van levensonderhoud met 8,1 procent (in lokale valuta) zijn gestegen. De kosten hiervoor rijzen de pan uit sinds de oorlog in Oekraïne, maar ook door de beperkingen van de coronapandemie. Met name de toeleveringsketens voor energie en voedsel zijn verstoord.

Inflatie speelt een rol bij kosten vakantie

Ga je op vakantie naar een van de steden? Ondanks dat het onderzoek zich heeft gericht op het wonen in een bepaalde stad, kun ja als toerist ook duurder uit zijn dan verwacht. De stijging van de brandstofprijzen kunnen namelijk doorwerken in de prijs van vliegtickets. Daarnaast zijn ook andere redenen waarom een vakantie meer kan gaan kosten. Een vakantie naar New York wordt in 2023 bijvoorbeeld 20 procent duurder vanwege de inflatie en de in waarde gestegen dollar ten opzichte van de euro.

Dalingen in Europese steden

Ondanks de grote stijgers op de ranglijst zijn de meeste Europese steden in positie gedaald. Stockholm, Luxemburg en Lyon zijn het meest gezakt. Dit komt doordatdat de waarde van de euro en lokale valuta’s zijn gedaald vanwege de energiecrisis.

Kosten recreatie vrijwel hetzelfde

Wereldwijd zijn de prijzen voor benzine (met 22 procent) het snels gestegen. Ook de prijzen voor nutsvoorzieningen als elektriciteit, levensmiddelen en huishoudelijke artikelen. Daarentegen zijn de prijzen voor recreatieve goederen en diensten nauwelijks gestegen. Dat komt mogelijk doordat veel consumenten hun geld nu alleen besteden aan essentiële uitgaven.

Wil je weten hoe je het best kan besparen op je vakantie? Lees dan deze tips.

Bronnen: NOS, Economist Intelligence Unit, De Telegraaf. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!