Dekt een reisverzekering juridische kosten in het buitenland? Niet altijd

08 juli 2019
2 Min. leestijd

Bijna iedereen die op vakantie gaat sluit een reisverzekering af. De één heeft een doorlopende de ander sluit de verzekering per vakantie af. U hoopt natuurlijk dat het niet nodig is, maar als er iets gebeurt wilt natuurlijk wel de juiste hulp krijgen. Maar wat dekt de reisverzekering? Bijvoorbeeld als u een ongeval in het buitenland krijgt. Dekt de reisverzekering dan de juridische kosten die u ter plaatse maakt?

Niet standaard meeverzekerd

Het antwoord op de vraag of juridische kosten in het buitenland standaard worden vergoed, is nee. Dat wil zeggen het zit niet standaard bij elke verzekering in. Sommige hebben het in het pakket, bij andere verzekeringen dient u zich tegen een extra premie bij te verzekeren. Het dekkingsgebied verschilt per rubriek, waar u zich voor wilt verzekeren, en per land (continent).

Hoogte verzekering

Bij het afsluiten van de verzekering is het ook verstandig om na te gaan tegen welk bedrag u bent verzekerd. Ook dit verschilt per verzekering. Soms is er een ondergrens gesteld of is de voorwaarde dat het bedrag van het geschil ‘de moeite’ is om in behandeling te nemen.

Bijstand in overleg

Heeft u een geschil, dan kunt u niet alsnog een rechtsbijstandverzekering afsluiten, of de dekking nog toevoegen aan uw reisverzekering. Dus bedenk goed voor u op vakantie gaat wat u precies wilt. Daarnaast is het belangrijk dat u zodra het incident heeft plaats gevonden direct contact opneemt met de verzekeraar. In overleg met hen bepaalt u de volgende stap. U kunt niet zelf ter plaatse een advocaat aannemen en dan later die kosten indienen bij de verzekeraar. Samen met de verzekering bepaalt u of een advocaat u bij moet staan. De advocaat wordt u vervolgens aangewezen door de verzekering. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat uw kosten niet worden vergoed. Ondanks dat u verzekerd bent.

Welke reisverzekering vergoedt juridische bijstand in het buitenland?

Een aantal reisverzekeringen heeft juridische bijstand in het buitenland standaard in het pakket:

  • Europeesche (doorlopende reisverzekering)
  • Reaal (reisverzekering)
  • Vereniging Eigen Huis (reisverzekering)
  • Zwitserleven (vrije tijd reisverzekering)

Voor een actueel overzicht van verzekeringen die rechtsbijstand in het buitenland wel of niet meeverzekeren, heeft Independer een overzicht gemaakt. Het verzekerings-overzicht vindt u op de website.

Dit onderwerp is besproken in MAX vakantieman op 8 juli 2019.

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!