Schade aan auto of caravan door hagelstenen: wat wordt gedekt door de verzekering?

09 juli 2024
3 Min. leestijd

Hagel kan voertuigen flink beschadigen. En niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland kan je (kampeer)auto getroffen worden door grote hagelstenen. Eigenaren zitten vervolgens vol vragen, want wie vergoed dan de schade? En via welke verzekering?

Schade door hagelstenen

Hagelstenen kunnen soms heel groot worden. Het formaat dat in 2023 in Italië viel is te vergelijken met een tennisbal. Hoe deze hagelstenen zo groot kunnen worden, lees je in dit artikel. De materiële schade is dan ook niet mals: volledig kapotte ruiten en forse deuken in auto’s en caravans. Maar kan deze schade worden verhaald op je verzekering?

Schade aan de auto

Of de schade aan je auto wordt vergoed, is afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Ben je Beperkt Casco of All Risk verzekerd? Dan wordt schade door extreem weer, zoals storm en hagel meestal gewoon gedekt. Maar heb je alleen een WA-verzekering? Dan zijn de reparatiekosten voor eigen rekening.

Heb je ruitschade door hagel? Volgens de ANWB wordt de reparatie van de ruit bij een WA verzekering met Beperkt en Volledig Casco vergoed. Bij vervanging van de ruit geldt echter een eigen risico, afhankelijk van de schadehersteller.

Is er alleen stormschade, dus is er geen hagel aan te pas gekomen, dan vergoeden de meeste verzekeraars pas vanaf windkracht 7: dit betekent windstoten vanaf 50-60 km per uur. En soms moet je eerst ook nog een eigen risico betalen.

Zijn er bijkomende kosten?

Let goed op, want bijkomende kosten voor bijvoorbeeld vervangend vervoer vanaf je vakantieadres wanneer je niet meer naar huis kunt rijden met je eigen auto (repatriëring), worden niet altijd gedekt. Het kan zijn dat je je hiervoor aanvullend moet verzekeren. Lees je daarom goed in over de voorwaarden, ook bij een All Risk-verzekering.

Hoe zit het met schadevrije jaren?

Elias van Hees, woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars, vertelt aan RTL Nieuws dat een claim voor dit soort schade niet meetelt voor de schadevrije jaren. En ook niet voor premiekorting die je hebt opgebouwd bij een verzekeraar.

Wordt schade aan de caravan door hagelstenen vergoed?

Om schade aan je caravan te claimen, moet je een speciale caravanverzekering hebben. Je kunt de caravan op verschillende manieren verzekeren, tegen uiteenlopende situaties. Schade door brand valt bijvoorbeeld meestal onder de basisdekking van een caravanverzekering. Maar schade door het weer, afgewaaide boomtakken of grote hagelstenen wordt pas vergoed als je een aanvullende dekking hebt voor storm- en hagelschade. Soms moet je dan wel eerst eigen risico betalen. De hoogte hiervan kan afhangen van het materiaal van de caravan. Wil je de caravan verzekeren tegen door jou gemaakte schade? Dan heb je een All Risk-caravanverzekering nodig.

Hoe dien je een claim in?

Heb je schade en wil je een claim indienen bij je verzekeraar? Controleer eerst waarvoor je precies verzekerd bent, voordat je contact opneemt met je verzekeraar. Heb je dit uitgezocht, neem daarna dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Houd er wel rekening mee dat er bij extreem weer hoogstwaarschijnlijk meer mensen schade hebben en de wachttijd bij je verzekeraar dus kan oplopen.

Bron; ANWB, RTL Nieuws, AD, Archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!