Heb je een ‘Fit to fly’ nodig voor vakantie? De regels bij zwangerschap verschillen per luchtvaartmaatschappij

10 juli 2023
3 Min. leestijd

Als je zwanger bent of als je met bepaalde gezondheidsproblemen kampt, heb je soms een medische verklaring nodig. Deze ‘Fit to Fly’ geeft je goedkeuring om mee te mogen vliegen met een luchtvaartmaatschappij. Hiermee weet de vliegmaatschappij of de vlucht jouw gezondheid (en die van de baby) niet in gevaar kan brengen.

Een Fit to fly, wat is het?

Ben je in een verder gevorderd stadium van je zwangerschap? Dan kan een luchtvaartmaatschappij om een Fit to fly vragen. Deze medische verklaring is in het leven geroepen zodat de vlucht geen gevaar vormt voor de zwangere en het kind: je bent fit genoeg om te vliegen. Je kunt de verklaring bij een onafhankelijke (keurings)arts aanvragen, het liefst in het Engels. Echter verschillen de regels over een Fit to fly per luchtvaartmaatschappij. Wij noemen de verschillen later in het artikel.

Let op: een Fit to fly wordt vaak verward met een zwangerschapsverklaring. Het laatstgenoemde is alleen een verklaring hoe lang je zwanger bent en het feit dat je daadwerkelijk zwanger bent. Het is geen garantie dat je mee mag met de vlucht. De maatschappij mag hierbij op het laatste moment nog beslissen dat je niet mee mag.

Wanneer moet ik een Fit to fly aanvragen?

Corendon

Bij Corendon heb je van week 28 tot en met 36 een Fit to fly nodig. Bij meerlingen is dat van week 28 tot en met 32. Hier moet de verklaring in het Engels worden afgegeven.

KLM

Bij KLM is geen Fit to fly verplicht, maar hij wordt wel aangeraden. Je mag hier na de 36e week niet meer vliegen. In het geval van meerlingen raadt KLM het nadrukkelijk aan om een medische verklaring bij je te hebben.

Transavia

Bij Transavia is geen Fit to fly verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Je mag hier na de 36e week niet meer vliegen. Ben je in verwachting van een meerling of heb je complicaties tijdens de zwangerschap? Dan kun je na de 34ste week niet mee met een vlucht van de maatschappij.

TUI Fly

Vanaf de 29ste week van de zwangerschap heb je bij TUI een medische verklaring nodig. Als het om een eenling gaat mag dat tot de 37e week. Bij een meerling kun je tot 32 weken mee.

Niet bij de huisarts

Vaak wordt gedacht dat je een gezondheidsverklaring of Fit to fly aanvraagt bij de huisarts. Dit komt omdat deze verwachting wordt gewekt door verzekeraars, gemeenten, werkgevers of vliegmaatschappijen. Dit zorgt voor verwarring bij vele zwangeren. Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging moet de keuring worden uitgevoerd door een onafhankelijke arts. Zo stelt Artsenfederatie KNMG dat er mogelijk een belangenconflict kan ontstaan, wanneer een eigen huisarts een verklaring opstelt.

Reactie D-Reizen

Naar aanleiding van de uitzending van MAX vakantieman op 10 juli 2023 geeft D-Reizen een reactie. Een vrouw wordt na een boeking bij het reisbureau door de luchtvaartmaatschappij uit het vliegtuig gezet omdat ze wel een zwangerschapsverklaring, maar geen medische verklaring bij zich heeft. Deze reactie lees je hieronder:

Reactie D-Reizen MAX vakantieman 10 juli 2023

Foto: Shutterstock.

Wil je meer reistips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • anne
    anne

    Eigen huisarts niet, maar waa dan wel een Fitto fly verklaring?

    • anne
      anne

      Andere huisarts weigert omdat die mijn medisch dossier niet kent. Wat nu?

  • ageeth45
    ageeth45

    Het kan ook gebeuren met een fit to travel. Ik heb keurig mijn reisverzekering en zilveren kruis achmea op de hoogte gesteld. Deze hadden onder gebracht bij de alarmcentrale van mijn reisverzekering. Ik heb ongeveer 2 weken lopen bellen met alarmcentrale. Elke stonden ze op het papier van het ziekenhuis. Wat een streekziekenhuis in Tsjechië niet wou verstrekken. Ik heb zelf daar ontslag genomen en naar Amsterdam gereisd. Het amc kon de problemen van Tsjechië oplossen. En nu voel ik mij beter en mag morgen met ontslag. Ik had geen dag langer in dat ziekenhuis moeten blijven of het wad verkeerd gegaan. Nu zit ik te wachten op de teruggave van de reissom en de extra kosten. Ik ben ook van om die alarmcentrale aan te pakken. En hopelijk gaat mijn reisverzekering naar een betere alarmcentrale centrale omkijken. Dan eentje die half in de dossiers dingen noteert en elke keer een ander aan de lijn hebt. Alleen maar mailen en niet bellen met het ziekenhuis. Plus geen manager of dokter aan de lijn kan krijgen voor spoed of klacht.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!