Op de meeste vliegvelden zie je al snel nadat je de security bent gepasseerd reclame voor ‘taxfree’ shoppen. Het is voor veel mensen een reden om producten te kopen op de luchthaven. Omdat er ‘belastingvrij’ op staat, voelt het alsof de producten goedkoper zijn. Maar is dat wel altijd zo? En betaal je écht geen belasting over deze aankopen?
Waar komt taxfree shoppen vandaan?
Belastingvrij winkelen op luchthavens is ooit ontstaan omdat de producten niet worden ingevoerd in het land van vertrek, waardoor ze buiten de reguliere belastingregels vallen. Dit maakt het mogelijk om geen btw en accijnzen toe te passen. Het wordt populair omdat verschillende partijen er baat bij hebben. Luchthavens vragen huur aan de winkels die zich op het vliegveld vestigen, wat voor extra inkomsten zorgt. Voor de winkels is het ook gunstig omdat ze luxere producten zoals zonnebrillen, drank en parfum goedkoper kunnen aanbieden. Tot slot profiteert de klant, omdat die minder betaalt voor deze producten.
Is het echt belastingvrij?
Belastingvrij winkelen op luchthavens is tot 1999 ook écht belastingvrij. Dit is binnen de Europese Unie echter per 1 juli 1999 afgeschaft, omdat de EU een interne markt zonder grenzen is geworden. Hierbinnen mag iedereen vrij bewegen. Fiscaal gezien moet een aankoop in Duitsland dus gelijk zijn aan een binnenlandse aankoop in Nederland zelf. De Europese Unie vindt dat reizigers binnen deze interne markt een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van andere consumenten. Door het afschaffen van dit voordeel valt iedereen binnen de interne markt onder dezelfde belastingregels.
Is het buiten de Europese Unie nog wel belastingvrij?
Belastingvrij winkelen op vliegvelden is binnen de EU dus niet daadwerkelijk meer belastingvrij. Bij reizen buiten de Europese Unie kun je technisch gezien nog wel belastingvrije aankopen doen. Toch hanteren veel winkels op vliegvelden tegenwoordig dezelfde prijs voor alle reizigers, ongeacht de bestemming. Dat doen ze om het overzichtelijker en efficiënter te maken. Voor alcohol en tabak geldt vaak wel een afwijkende prijs, afhankelijk van of de bestemming binnen of buiten de EU ligt. Je moet in dat geval je bestemming aantonen via je boardingpas.
Winkelen op vliegvelden: voordelig of niet?
Mensen zijn gevoelig voor koopjes, waardoor zelfs het idee dat iets goedkoper is er al voor kan zorgen dat we iets kopen. Door alle taxfree reclame op de luchthaven lijken de producten goedkoper dan elders. In werkelijkheid valt dat vaak tegen. Over het algemeen kun je dezelfde producten voor een soortgelijke prijs ook buiten de luchthaven kopen. Misschien koop je iets op het vliegveld om in de vakantiestemming te komen en dat is prima. Je moet dit echter niet doen met het idee dat je een stuk voordeliger uit bent. Twijfel je of je een koopje te pakken hebt? Zoek het product dan op via Google en vergelijk de prijs op de luchthaven met de prijs waarvoor het online te koop staat.
Bronnen: Radar, Margriet, Schiphol, MAX Vandaag, NOS en Consumentenbond. Foto: StudioPortoSabbia/Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.