Opvallend: ondanks energieprijzen en problemen Schiphol toch recordaantal boekingen naar Middellandse Zee

13 november 2022
2 Min. leestijd

“Veel van onze leden zeggen: ik heb beter gedraaid dan ooit”, zegt Hanita van der Meer van reiskoepel ANVR over het aantal boekingen naar bestemmingen aan de Middellandse Zee. “Ondanks de torenhoge energieprijzen en problemen op Schiphol, laten mensen zich niet weerhouden om op vakantie te gaan. Dat is echt opvallend.”

Het totaal aantal boekingen, inclusief verre bestemmingen en zakenreizen, is nog niet op het oude niveau, maar komt daar met slechts 10 procent onder het niveau van 2019 al wel bij in de buurt. “We moeten nog zien wat de kerst gaat doen, maar als we kijken tot en met de herfstvakantie, dan ziet het er erg goed uit”, zegt Van der Meer. Bij de ANVR zijn honderden reisorganisatoren aangesloten, zoals Thomas Cook, TUI, De Jong Intra, Club Med en Corendon.

Bestemmingen in Europa populair

Het is volgens de reisexpert opmerkelijk dat consumenten gemiddeld meer uitgeven en langer op vakantie gaan. Daarbij blijft Europa populair. “In het voorjaar en de zomer zagen wij vooral heel veel belangstelling voor Scandinavië, nu zien we dat het Verenigd Koninkrijk aantrekt.”

“Dat zou te maken kunnen hebben met het goedkopere Britse pond”, vervolgt Van der Meer, maar ziet vooral een stijging in boekingen naar landen rond de Middellandse Zee. “We zien ook dat Turkije nu weer heel erg aantrekt en dat landen als Griekenland, Spanje, Italië en Kroatië populaire bestemmingen blijven.”

Na 2 jaar pandemie eindelijk weer reizen

Volgens de brancheorganisatie trekken, naast boekingen richting de Middellandse Zee, ook verre reisbestemmingen direct weer aan zodra mensen horen dat reisbeperkingen zijn opgeheven. “Indonesië en Thailand worden bijvoorbeeld de laatste maanden weer erg veel geboekt. Mensen willen weer heel graag ver weg. Ze willen die reis maken waar ze twee jaar lang alleen maar van hebben kunnen dromen”.

China is volledig teruggevallen. Dat heeft te maken met de vele en lange lockdowns in het land. “Ook de Verenigde Staten blijft achter. Mogelijk heeft dat te maken met de dure dollar”, aldus de woordvoerster van de ANVR.

Bron: ANP, Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!