Waar zijn de milieuzones in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje en wat zijn de regels?

20 mei 2023
5 Min. leestijd

Ga je met de auto naar het buitenland? Of naar het centrum van een Nederlandse stad? Houd er dan rekening mee dat je milieuzones tegen kunt komen, waarvoor je mogelijk speciale stickers of andere documenten nodig hebt. In dit artikel leggen we uit hoe dit per land werkt.

Wat zijn milieuzones?

Milieuzones zijn bepaalde stukken weg waar je niet doorheen mag als je een verouderd, milieuonvriendelijk vervoersmiddel hebt. Dat geldt vaak voor auto’s met een dieselmotor. Heb je bijvoorbeeld een dieselauto, busje of motor met een emissieklasse van 3 of lager? Dan voldoet je voertuig niet aan de eisen van de meeste milieuzones. Als je hier alsnog doorheen rijdt, dan riskeer je een boete. Hoe hoger de emissieklasse van je voertuig, hoe groter de kans dat je deze wel mag gebruiken voor milieuzones.

Nederland

Utrecht en Eindhoven hebben in 2007 de primeur, met de 1e milieuzones van Nederland. Inmiddels hebben verschillende grote steden milieuzones binnen hun gemeentegrenzen ingesteld. Als je een dieselauto hebt en naar Amsterdam, Arnhem, Den Haag of Utrecht moet, kijk vooraf dan waar je wel of niet kunt rijden. Verder zijn er in Rotterdam, Delft, Rijswijk, Leiden, Maasvlakte Rotterdam, Haarlem, Breda, Den Bosch, Tilburg en Maastricht milieuzones. Nijmegen overweegt al lange tijd om er ook een in te voeren. Raadpleeg de sites van de betreffende gemeentes voor de exacte regelgeving.

België

In België spreekt men van lage-emissiezones (LEZ) of zones de basses émissions (ZBE). De belangrijkste zones zijn in de grote steden Antwerpen, Gent en Brussel. Per stad kun je online opzoeken of jouw voertuig voldoet aan de regels binnen de milieuzone. Is dat niet het geval, dan kun je maximaal 8 keer per jaar een dagpas aanschaffen. Let er daarnaast op dat er in Gent meerdere autovrije gebieden zijn. Als je daar doorheen moet om bijvoorbeeld je hotel te bereiken, let er dan op dat je mogelijk een vergunning aan moet vragen via de gemeente. Een aanvraag duurt meerdere werkdagen.

Frankrijk

Frankrijk maakt onderscheid tussen permanente (Zone à faibles émissions, ZFE) en tijdelijke milieuzones (zone de protection de l’air, ZPA). De permanente milieuzones vind je in en om de steden Parijs, Lyon, Toulouse en Strasbourg (Straatsburg). Daarnaast zijn er verspreid door heel Frankrijk tijdelijke milieuzones te vinden. De kans is dus groot dat je tijdens je reis minstens 1 milieuzone tegenkomt. Als je met de auto naar Frankrijk moet, is het aan te raden om vooraf (tegen een kleine betaling) een milieusticker te bestellen. Via de Franse overheidskanalen kun je controleren welke kleur sticker – groen, paars, geel, oranje, bordeauxrood of grijs – bij jouw voertuig past.

Duitsland

Vrijwel alle grote steden in Duitsland hebben zogeheten Umweltzones. Ook de Duitse overheid maakt gebruik van stickers in verschillende kleuren: groen, geel en rood. Met een groene sticker heb je toestemming tot alle milieuzones. Met een gele sticker kun je opmerkelijk genoeg alleen nog in het Beierse Neu-Ulm terecht. De rode stickers ten slotte geven tot geen enkele milieuzone toegang. Let er bovendien op dat je de milieusticker duidelijk zichtbaar aan de binnenkant van de voorruit van je auto plakt. Als je een verkeerd geplakte sticker hebt, krijg je net zo’n hoge boete als wanneer je helemaal geen sticker hebt: ongeveer 100 euro.

Italië

Italiaanse milieuzones herken je aan de aanduiding ZTL, oftewel Zona Traffico Limitato. Deze zijn alleen toegankelijk als je een vergunning hebt en de boetes voor het inrijden zonder vergunning kunnen hoog zijn. In de steden Rome, Bologna, Florence, Milaan, Pisa, Verona, Venetië, Palermo, Bolzano en Bressanone (oftewel Brixen) vind je de milieuzones. Let er bovendien op dat je soms alleen op bepaalde tijden met je auto door de binnenstad mag rijden. Als je een hotel of andere accommodatie in één van bovenstaande steden bezoekt, informeer dan hoe je aan een tijdelijke vergunning kunt komen. Daarnaast is het een optie om je auto buiten de ZTL te parkeren en je reis met het openbaar vervoer te vervolgen. Op de eilanden Capri, Ischia, Ponza en Procida mag je in de zomermaanden helemaal niet autorijden, tenzij je een inwoner van één van de eilanden bent.

Spanje

In de Spaanse Zonas de Bajas Emisiones (ZBE) heb je een milieusticker nodig. Voor Nederlandse voertuigen is het niet mogelijk om zo’n sticker aan te vragen. Maar een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker is ook geldig in Spanje. De grote steden Madrid en Barcelona verdienen extra aandacht. De kleur van je milieusticker bepaalt ook waar en hoe lang je kunt parkeren. Met een blauwe sticker kun je overal terecht. Met een groen-blauwe sticker kun je maximaal 2 uur parkeren. Met een groene of gele sticker heb je alleen toegang tot openbare parkeerplekken. In Barcelona is een niet-Spaanse milieusticker níét geldig en heb je een speciale vergunning nodig. Anders heb je doordeweeks tussen 7.00 en 20.00 uur geen toegang tot de permanente milieuzone.

Voorkom boetes

Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en voorkom hoge boetes. Als je met de auto naar het buitenland gaat, verdiep je ruim van tevoren in de regelgeving. Dan heb je ook ruim de tijd om de benodigde documenten alvast in huis te halen. Als je online een milieusticker bestelt, bijvoorbeeld via de ANWB, kan het namelijk een tijdje duren voordat je die binnen hebt. Verder kun je in onder meer Portugal, Zwitserland en Oostenrijk milieuzones tegenkomen. Daar kun je via MAX Vandaag meer over lezen.

Bronnen: MAX Vandaag, Milieuzones.nl, ANWB, Autoweek, Viabovag.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • metzobc
    metzobc

    Geachte redactie, wat een duidelijk stuk over de milieuzones. Mag ik dit stuk plaatsen in ons clubblad? Betreft clubblad van Oldtimerclub Mercedes Benz.

    Mvg. René Metz-Inden

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!