In de winter met de auto door Europa? Denk dan aan winterbanden en sneeuwkettingen

05 december 2022
4 Min. leestijd

De tijd van wintersport komt er weer aan. Het is handig om dan goed voorbereid op vakantie te gaan. Wie met de auto erheen reist, doet er goed aan winterbanden onder de auto te monteren en sneeuwkettingen mee te nemen. In veel landen om ons heen zijn beiden of 1 van de 2 verplicht.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn zelfs verboden, ook al ligt er veel sneeuw. Maar in de meeste landen in Europa is het juist strafbaar om in de winter op zomerbanden te rijden. Winterbanden hebben meer grip en de remweg is korter dan met zomerbanden. In landen waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn, is vaak niet alleen een financiële consequentie als je ze niet gebruikt. Het kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.

Wat zijn sneeuwkettingen?

De naam zegt het al wel, maar sneeuwkettingen zorgen voor extra grip en veiligheid op (sterk) besneeuwde en beijzelde wegen. Het is de bedoeling ze voor een kort stuk te gebruiken en je mag er niet harder mee rijden dan 50 kilometer per uur.

Welke regels gelden in welke landen?

Per land in Europa gelden andere regels wat betreft winterbanden en sneeuwkettingen. We pikken de populairdere wintersportlanden eruit: Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland.

Sneeuwkettingen Duitsland

In Duitsland is het verplicht om in de winter op winterbanden te rijden. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Wie op zomerbanden rijdt en een ongeluk veroorzaakt, kan grove nalatigheid worden verweten. Sneeuwkettingen zijn verplicht in bergachtige gebieden, dit staat aangegeven met borden. Het is een blauw bord met een witte autoband en een sneeuwketting. Als zo’n bord ergens niet staat, maar de weg is (grotendeels) met sneeuw of ijs bedekt, is het wel toegestaan om kettingen te gebruiken. Zonder sneeuw is het verboden.

Sneeuwkettingen-bord

Winter in Frankrijk

De regels voor Frankrijk zijn sinds 1 november 2021 gewijzigd. Sindsdien zijn winterbanden verplicht in de berggebieden (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica). Het gaat dan om de winterperiode van 1 november tot en met 31 maart. In andere gebieden van Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden ze te gebruiken. Een uitzondering is wanneer je sneeuwkettingen in de auto hebt. Sinds 1 november 2022 worden er bekeuringen uitgedeeld.

De gebieden waar het verplicht is, worden aangegeven met een nieuw verkeersbord. Deze heeft een rode rand, met een zwarte winterband en sneeuwkettingen. Ook zijn nog ronde, blauwe borden met een witte autoband en een sneeuwketting te zien.

Regels Italiësneeuwketting-italië

In Italië is het grofweg in de periode van 15 november tot 15 april in bepaalde gebieden verplicht om winterbanden te hebben. Ook hier geldt de uitzondering van sneeuwkettingen die aanwezig zijn. Sommige gebieden of voor bepaalde wegen kan de periode vervroegd of verlengd worden. De verplichting van winterbanden en/of sneeuwkettingen wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht). Ook worden de  blauwe, ronde borden gebruikt. Dan is het verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken.

Winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk verplicht?

In Oostenrijk is het in de periode van 1 november tot en met 15 april verplicht om winterbanden te gebruiken bij winterse omstandigheden. Hieronder vallen in elk geval sneeuw, ijs en gladheid. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht op plekken waar een bord staat. Dit is hetzelfde ronde, blauwe bord als in de andere landen. Het wordt dringend aangeraden om in Oostenrijk in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Het is ook mogelijk om ze te huren bij belangrijke grensovergangen.

Regels in Zwitserland

In Zwitserland geldt geen verplichting voor winterbanden. Maar het wordt wel aangeraden, omdat je een boete kan krijgen als je op zomerbanden rijdt en het overige verkeer hindert. Sneeuwkettingen zijn verplicht in gebieden waar het blauwe, ronde bord staat.

Het monteren van een sneeuwketting

Nu weet je dus of je winterbanden en een sneeuwketting bij je moet hebben als je op skivakantie gaat. Maar hoe leg je een sneeuwketting om je band heen? Paul van de Wegenwacht legt het in onderstaande video uit.

(Bron: ANWB, Algemeen Dagblad. Foto’s: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!