Hoe beschermt u zich het beste tegen de zon?

03 juni 2019
4 Min. leestijd

Wie graag in de zon zit doet er goed aan om zich te beschermen. Want naast al het goeds wat de zon brengt, is bijvoorbeeld de uv-straling erg schadelijk voor de huid. Maar hoe beschermt u zich het beste? We leggen deze vraag voor aan dermatoloog Menno Gaastra van Centrum Oosterwal.

Zonlicht

Zonlicht heeft een belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat we alles om ons heen kunnen zien en het geeft warmte af. Zonlicht is opgebouwd uit verschillende golven. De langste golf, infrarood, zorgt voor de warmte. De andere golven zijn beter bekend als uv-golven. Die bestaan weer uit 3 soorten straling, UV-a, UV-b en UV-c. Het is vooral UV-a die schadelijk is voor onze huid. Hoe warmer het is, hoe sterker de straling. En wie denkt dat deze UV-straling niet in de schaduw aanwezig is, heeft het mis. Zelfs daar en onder een parasol is de straling actief.

SPF

Er bestaan 2 verschillende soorten zonnebrandcrèmes. Crèmes die de UV-stralen filteren en die ze reflecteren, ook wel sunblockers genoemd. Het meest voorkomend zijn de crèmes die reflecteren. Daarnaast kent een zonnebrand een zogeheten beschermingsfactor (SPF). Hoe hoger de factor, hoe langer u tussen 2 smeerbeurt. Verstandig is om in ieder geval met factor 30 te smeren. Doe dit regelmatig en genereus. en kunt aanhouden. Volgens Gaastra zijn de zonnebrandcrèmes in Nederland in princiep allemaal goed. Het aller belangrijkste is om genereus te smeren. Een goed ruime laag zorgt voor optimale bescherming.

Oude zonnebrand gebruiken of weggooien

Is het nou wel of niet goed om oude zonnebrandcrème te gebruiken? In principe is er niets mis met de crèmes, maar na een jaar hebben ze in kracht verloren. U kunt de crèmes dus nog wel gebruiken, maar u moet nog vaker smeren. De beschermingsfactor neemt in de loop van de tijd in gebruik af. Wilt u er zeker van zijn dat u goed beschermd bent, koop dan elk jaar nieuwe zonnebrandcrème. Oude zonnebrandcrème kan in bescherming wel terugzakken tot hooguit een factor 10. En dokter Gaastra wil nog een fabel uit de wereld helpen. Een zonnebrand die u maar 1 keer per dag hoeft op te smeren bestaat niet.

Factor 30 of 50

Zonnebrandcrèmes zijn er in verschillende beschermingsfactor’s. Beschermingsfactor (SPF) 6 tot 10 geeft een lage bescherming, 15 tot 25 een matige en alles boven de 30 beschermt goed. Op de vraag of 50 beter beschermt dan 30 is het antwoord ja, maar het verschil in bescherming is niet groot (factor 30 beschermt voor 96 procent, 50 voor 97 procent). Sterker nog, het belangrijkste aan zonbescherming is dat u vaak en voldoende smeert. Factor 50 kan impliceren dat u langer in de zon kunt zitten zonder te smeren, maar dat is niet zo. Om die reden is het in de EU niet toegestaan om een hogere beschermingsfactor dan 50 te gebruiken. Soms wordt er 50+ gebruikt. Dit is om te voorkomen dat mensen denken dan ze er eindeloos mee in de zon kunnen zitten. Dus ook met factor 50 moet u regelmatig smeren. En wie bang is dat factor 50 de vitamine D uit de zon tegenhoudt, mag gerust zijn. Want die vitamine D krijgen we evengoed binnen. Ook met een zonbescherming op. En u wordt er ook bruin van.

Alle tips:

  • Smeer om de crème goed in te laten trekken de zonnebrand 30 minuten voor u de zon in gaat al op.
  • Gebruik factor 30, waar u ook bent, en smeer genereus en vaak genoeg.
  • Kies voor een crème met zowel UV-bescherming. Let goed op
  • Zorg ervoor dat alle delen die in de zon komen zin ingesmeerd. Dus ook uw oren, knieholtes en handen. En vergeet vooral uw lippen niet in te smeren!
  • Ook al is uw crème waterproof, smeer u opnieuw in na het zwemmen.
  • Ga niet tussen 12.00 – 15.00 uur in de zon zitten. Dan is hij op zijn heetst. Houd kinderen zoveel mogelijk uit de zon en smeer hen regelmatig goed in.

Dokter Menno Gaastra bespreekt dit onderwerp in MAX vakantieman op maandag 3 juni 2019 om 20.30 uur op NPO 1.

Lees ook: zonnebrandspray beschermd minder goed dan beloofd, De zon schijnt harder dan ooit en dat baart dermatologen zorgen en Zonnebrandmiddel in strijd tegen huidkanker.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!