Meer plaagdieren gesignaleerd: dit kunt u ertegen doen

29 juni 2020
7 Min. leestijd

Wespen, teken, bedwantsen, ratten: allemaal dieren die u liever niet in of rondom uw huis heeft. Toch lijken ze te floreren. Ook last van plaagdieren? Dit kunt u ertegen doen.

Meer meldingen

Wie last heeft van zogenoemde plaagdieren, kan dit melden bij het Kenniscentrum- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD). Dat heel veel mensen dit doen, blijkt wel uit recente cijfers. Volgens KAD-directeur Bastiaan Meerburg komen er op dit moment 50 procent meer meldingen binnen dan op hetzelfde moment in 2019. Dat komt deels doordat mensen door corona meer thuis zijn en de diertjes dus eerder opmerken, maar het kan ook te maken hebben met een gedragsverandering van de dieren. Zo leven veel ratten normaal van de restjes van de horeca, maar door de sluiting van restaurants moeten zij natuurlijk op zoek naar andere etensbronnen, zoals openstaande vuilnisbakken in tuinen of woonwijken.

Tips tegen ratten

De rat is een van de dieren waarover op dit moment – en eigenlijk het hele jaar door- veel meldingen binnenkomen. Om ervoor te zorgen dat de rat uw huis voorbij gaat, is het verstandig om dus geen voedsel te laten slingeren in uw tuin en de afvalbakken gesloten te houden. Laat ook overtollig vogelvoer niet liggen. Bestrijden met gif mag immers niet, waardoor voorkomen veel beter is dan genezen.

Tekenbeet voorkomen

Een ander diertje wat nu voor problemen zorgt is de teek. Teken zijn vooral in juni en juli zeer actief en kunnen voor grote problemen zorgen. Zo kan dit diertje de ziekte van Lyme of het TBE-virus overdragen. De ziekte van Lyme kan chronisch worden als er niet adequaat wordt opgetreden en het TBE-virus kan voor een hersenvliesontsteking zorgen. Aangezien niemand daarop zit te wachten, is het verstandig om buiten altijd alert te zijn op teken. Vaak wordt gedacht dat ze alleen voorkomen in bossen of parken met hoog gras, maar dat is niet het geval. Teken zitten in principe op alle plekken waar het groen is, dus ook in tuinen of in bermen. Een controle van onbedekte gedeeltes van het lichaam kan daarom echt geen kwaad als u buiten bent geweest. Ook kunt u de speciale teken-app downloaden die u laat zien waar de teek op dit moment het actiefs is. Zo kunt u de kans op een beet verkleinen.

Teek op een blad
Teken zijn heel actief op dit moment.

 

Problemen rondom het draaigatje

Ook krijgt het KAD een stijgend aantal meldingen binnen over het draaigatje, een mierensoort. Deze mier komt oorspronkelijk alleen voor in het Middellandse Zeegebied, maar is door een olijfboom in ons land terecht gekomen. De mier leeft in enorme families en kan gangen van wel 150 meter graven. Zodoende verzakken tuinen en soms zelfs straten, maar dat is niet alles. De mier staat erom bekend huizen binnen te dringen en op zoek te gaan naar eten. Met name ontlasting van baby’s is favoriet. Dit is al vervelend genoeg, maar wat het helemaal erg maakt is dat het draaigatje nooit alleen komt. Vaak zijn het hele kolonies tegelijk.

Mensen kunnen zelf niet heel erg veel doen tegen deze mier, maar het KAD is momenteel wel bezig met de bestrijding van de draaigatjes die nu in Nederland actief zijn. Een bepaalde soort aaltjes lijken hun werk goed te doen. Zij beperken de groei met 50 procent. Dat is natuurlijk niet 100 procent, dus het KAD blijft zoeken naar een oplossing die nog beter werkt.

Neem geen bedwantsen mee naar huis

Een beestje dat zich tijdens de coronacrisis vermoedelijk in heel veel hotels en vakantiehuisjes heeft schuilgehouden is de bedwants. De bedwants is ongeveer zo groot als een appelpitje en bruin van kleur. Dit diertje leeft van mensenbloed houdt zich vooral op in matrassen, bedframes an achter de plinten. ’s Nachts komen zij tevoorschijn en bijten zij, vaak 3 keer achter elkaar. Daardoor ontstaan jeukende, rode bultjes. Bedwantsen kunnen meer dan 6 maanden zonder ‘eten’, waardoor zij de coronaperiode waarschijnlijk goed zijn doorgekomen.

Dat is vooral vervelend voor mensen die op vakantie gaan, want bedwantsen komen vooral voor in vakantie-accomodaties. Dat komt omdat de bedwants zich heel makkelijk laat vervoeren in koffers of reistassen. Er hoeft maar 1 iemand bedwantsen te hebben en een hele hotelkamer kan besmet zijn. Om te voorkomen dat u deze bedwantsen mee naar huis neemt doet u er goed aan om eerst de recensies van de accommodatie naar keuze te lezen. Worden bedwantsen hierin genoemd? Ga dan niet.

De bedwants: geen geliefd vakantiesouvenir.

Ook als u niet vooraf weet of er bedwantsen zijn, moet u goed oppassen. Controleer bij aankomst bijvoorbeeld altijd de randen van de bedden. Ziet u daar bruine strepen? Dat kan poep van de bedwants zijn. Ook moet u uw bagage nooit open op de grond, tegen de muur of onder het bed neerzetten. Het is verstandiger om de bagage op een tafeltje of een bagagerek te plaatsen. Zorg er wel voor dat het rek of het tafeltje niet helemaal tegen de muur staat, want dan heeft u weer hetzelfde probleem.

Als u vermoedt dat er bedwantsen aanwezig zijn op uw vakantieplek, dan moet u bij thuiskomst alles goed schoonmaken. Pak bagage bijvoorbeeld niet binnen, maar buiten uit en was de inhoud – indien mogelijk- op 60 graden. Doe er geen spullen bij die niet mee zijn geweest op vakantie. Strijk vervolgens alles zo heet mogelijk. Ook moet u de reistas of koffer grondig schoonmaken. Doe ook dit buiten en met water van minimaal 60 graden. Maak vooral de naadjes goed schoon, want daar zitten bedwantsen graag.

Wespennesten

Nu is het nog redelijk stil rondom de wesp, maar in augustus zal het vermoedelijk weer losbarsten. Een wespennest bestrijden kan anno 2020 op verschillende manieren: u kunt het nest helemaal laten weghalen, maar volgens het KAD is er ook steeds meer vraag naar het laten verplaatsen van wespennesten. Wespen zijn immers nuttige insecten.

Om te voorkomen dat u te maken krijgt met een dergelijk nest, kunt u zogenoemde bijen bekjes in de ventilatiegaten van uw huis plaatsen. Op dit moment is het daar wel al te laat voor, want zoiets moet gebeuren op het moment dat de nesten er nog niet zitten, zoals in het najaar. Wie ze dan plaatst zorgt ervoor dat er geen insectennesten in de muren gemaakt kunnen worden. Bijenbekjes zijn verkrijgbaar bij de bekende tuin- en kluscentra.

Wat u nog wel kunt doen is voorkomen dat uitvliegende  wespen uw huis opzoeken. dat doet u bijvoorbeeld door afvalbakken goed te sluiten, want dit zijn potentiële voedingsbronnen.

Eikenprocessierups

Een diertje waarover het KAD in 2019 veel meldingen ontvangt is de eikenprocessierups. Verassend genoeg valt het aantal meldingen in 2020 wel mee. Toch blijft het oppassen, want de rupsen die er zijn hebben brandhaartjes die jeukende plekken kunnen veroorzaken als ze in aanraking komen met mens of dier. De brandhaartjes worden verspreid door de wind en kunnen zodoende overal terecht komen. Contact met de brandhaartjes is dus nooit 100 procent te voorkomen, maar het is wel verstandig om niet te dicht in de buurt van besmette eikenbomen te komen. Deze eiken worden vaak omwikkeld met wit-rood lint, waardoor het duidelijk is dat ze eikenprocessierupsnesten hebben.

Inmiddels is ook duidelijk dat de brandhaartjes blijven drijven op water. Gaan zwemmen onder besmette eikenbomen wordt daarom ook afgeraden.  Ook hondeneigenaren kunnen hun dier beter niet laten zwemmen in dit soort water.

Wat u moet doen als u in aanraking komt met de brandhaartjes? Dat beschrijven wij in dit artikel.

MAX vakantieman

Op 29 juni 2020  is KAD-directeur Bastiaan Meerburg te gast bij MAX vakantieman om te praten over plaagdieren. U ziet MAX Vakantieman om 20.30 uur op NPO 1.

Foto’s: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!