Pechhulp in het buitenland? Dan is een gewone reisverzekering niet genoeg, ontdekte Hans

27 augustus 2022
5 Min. leestijd

Met pech in het buitenland langs de snelweg met het hele gezin, zonder goed verzekerd te zijn: het kan de vakantie flink verpesten. Het overkwam Hans, die dacht goed verzekerd te zijn voor pechhulp, maar dat bleek niet het geval. De ANWB adviseert dan ook met klem je hier goed in te verdiepen. Dit is wat je kunt doen.

De vakantie van Hans* en zijn gezin is op de terugreis van 1200 kilometer na, bijna achter de rug. Maar al na een goeie 100 kilometer begint er een enorm geratel onder de motorkap. Hij besluit nog even door te rijden, maar het lawaai uit de motor wordt steeds erger en hij zet de auto langs de kant van de tolweg. Vlak bij een praatpaal, waar hij boven het lawaai van de voortrazende auto’s probeert uit te leggen wat er aan de hand is.

Minimale hulpbereidheid

“We werden na 3 kwartier weggesleept met auto en aanhangertje naar een depot 5 kilometer verderop”, vertelt hij. “En daar moest ik een kleine 450 euro aftikken voor de sleepkosten. Dan sta je daar en denk je: oké, wat nu?” Bij het depot is de bereidheid hem te helpen minimaal, vertelt hij.

“Het is jouw probleem, er wordt niet met je meegedacht. Je staat overal in de wacht, het is weekend en je krijgt niemand te pakken. Ook op zondag was alles dicht en de maandag was een nationale feestdag, dus ook alles dicht. We kwamen er snel achter dat de autogarages allemaal vol zaten. Als je iets gedaan wilt krijgen, ben je 3, 4 weken verder. Dat is niet zo van: we hebben het morgen voor je gefixt.”

Met de rug tegen de muur

Hans komt met zijn gezin op een camping terecht en gaat ervan uit dat zijn verzekering hem wel verder helpt. Maar dan komt hij bedrogen uit. ‘Het valt allemaal niet onder de polis’, krijgt hij te horen. Gelukkig is de ANWB welwillend, hoewel Hans geen lid is, en levert hem een lijst met garages waarmee zij samenwerken en die hem eventueel verder kunnen helpen.

“We hadden hier blijkbaar niet scherp op gelet”, zegt hij gelaten. “We hadden wel een doorlopende reisverzekering, maar pechhulp valt niet onder. We stonden met de rug tegen de muur. Alles zat vast omdat het in Frankrijk ook vakantie was. Anders had ik daar wel een huurauto gehuurd. Er was helemaal niks te regelen, helemaal niks.”

Narigheid voorkomen door goede voorbereiding

“Pech in het buitenland tijdens je vakantie is een van de vervelendste dingen die je kan overkomen”, zegt Markus van Tol van de ANWB. “Maar je moet je er wel op voorbereiden als je met de auto op vakantie gaat naar het buitenland. Met Wegenwacht Service Europa op zak kun je rekenen op hulp bij pech onderweg. In dat geval kun je bellen, in het Nederlands, met de ANWB Alarmcentrale. In totaal staan er zo’n 7000 buitenlandse wegenwachten van onze zusterclubs voor je klaar om je zo snel mogelijk weer op weg te helpen. Frankrijk, heeft geen wegenwachtorganisatie, maar een netwerk van bergers die je ophalen waar je staat en je brengen naar de plek waar je auto gerepareerd kan worden.”

Hij snapt de frustratie van Hans, maar geeft wel aan dat er veel narigheid voorkomen had kunnen worden. “Je moet je daar van te voren in verdiepen en actie op ondernemen”, adviseert hij. “Je kunt je in onze winkels laten adviseren over welke pakketten je moet hebben of contact opnemen met ons Leden Service Center.

Pakket voor pechhulp in het buitenland

Van belang is het te weten dat een gewone reisverzekering niet voorziet in pechhulp in het buitenland. “Pechhulp in het buitenland is een verzekering die je moet afsluiten. Als je geen Europa-Service hebt, dan kunnen wij niet heel veel voor je doen”, legt Markus uit.  “Je moet echt een pakket hebben voor pechhulp.”

Beter nog is het te voorkomen dat je pech onderweg krijgt en daar kun je zelf het nodige aan doen, adviseert Van Tol dan ook. “Laat bij je garage een zomercheck doen waarbij je auto op een paar vitale punten wordt gecontroleerd.

“Controleer op z’n minst zelf de banden, de verlichting en de vloeistoffen, dat die allemaal op niveau zijn. De motorolie, de ruitenwisservloeistof en de koelvloeistof goed bijvullen, dat je dat in orde hebt. Dat je de banden en de verlichting controleert en een reservewiel meeneemt”, zo somt hij op.

2000 euro kosten

Uiteindelijk is Hans met vrouw en kinderen dankzij zijn zwager en schoonvader mét auto teruggekomen in Nederland. “Ze hebben zo’n auto-ambulance gehuurd en zijn ’s nachts onze kant opgekomen. We hebben het zelf opgelost, maar daar hangt wel en prijskaartje aan. Van het wegslepen tot nu ben je zo’n 2000 euro verder en dan heb je nog niks.”

“Het valt overal buiten, misschien is het onze eigen naïeve stomme schuld”, besluit Hans. “We hebben eerder niet nodig gehad. Maar zo zie je maar. We hebben nog nooit wat gehad al die jaren niet en dan sta je in een Frans dorp met je rug tegen de muur. Dan heb je hulp nodig, daar kom je zelf niet uit.”

“Ik vind het heel vervelend voor deze meneer dat hem dit is overkomen maar ik hoop dat hij ervan geleerd heeft”, zegt Markus van Tol van de ANWB. En dat is in het geval van Hans wel degelijk het geval. “Je moet vooraf goed bekijken wat je gaat doen”, zo waarschuwt Hans zijn medevakantiegangers nu. “Je moet eigenlijk ‘wat als’ incalculeren. Ik dacht zelf: dat zit bij je doorlopende reisverzekering. Maar niet he!”

*Echte naam bekend bij de redactie, Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!