Kletsnat en onstuimig: donderdag 2 november verkeershinder door stevig herfstweer

31 oktober 2023
4 Min. leestijd

De maand oktober sluiten we kletsnat af, maar ook november 2023 belooft nog niet veel goeds. Want vanaf donderdag 2 november 2023 wordt veel regen met zware windstoten verwacht. Omdat het ook nog vroeg donker wordt, zal dit voor een extra drukke avondspits zorgen. Maar ook in de ochtend wordt verkeershinder verwacht, aldus Weeronline

Regen, regen en nog meer regen

Vrijdag 27 oktober wist de regen al van geen ophouden. Het daaropvolgende weekend verloopt toch nog redelijk zonnig met af en toe droge momenten, maar vanaf maandag 30 oktober is het weer kletsnat. Op zich niet vreemd, we zijn immers al geruime tijd aan de herfst begonnen. Maar die herfst lijkt natter dan normaal. En de regen is nog lang niet weg. Het ziet er naar uit dat het zelfs in de loop van de week zeer onstuimig wordt met veel regen en windstoten. Met verkeershinder als gevolg.

Na storm Babet volgt storm Ciarán

Er zijn al de nodige stormen geweest, maar vanaf woensdag is het storm Ciarán die voor overlast gaat zorgen. De storm zal met name in Zuid-Engeland en Wales voor overlast gaan zorgen. Stevige wind met windstoten tot wel 130 kilometer per uur, zware regenval en kans op overstromingen. De Britse meteorologische dienst, Met Office, heeft voor eerder genoemde regio’s al waarschuwingen afgegeven. En dat nadat storm Babet nog maar net geweken is en honderden mensen dakloos heeft gemaakt en 7 doden heeft veroorzaakt.

Ook het noordwesten van Frankrijk krijgt te maken met Ciarán. In Nederland wordt het ook onstuimig, maar Ciarán wordt bij ons geen echte storm.

Verkeershinder door onstuimig weer

Op woensdag 1 november komt de wind vanuit het zuiden en trekt er vanuit het zuidwesten regen over ons land. De zuidenwind neemt dan langzaam in kracht toe, met windstoten tot zo’n 70 kilometer per uur. Dat is een opmaat naar wat er vanaf donderdag komen gaat.

Want van donderdag tot en met zaterdag wordt het onstuimig. Donderdag valt er zo’n beetje de hele dag door regen. Ook in de dagen erna blijft het regenen en valt er op veel plaatsen tussen de 20 en 50 millimeter neerslag. Aan de kust kan dat oplopen tot wel 70 millimeter.

Naast de regen zorgt de wind voor de nodige problemen en verkeershinder. Donderdag is de windkracht het hoogst, windkracht 6 met uitschieters ver daarboven. Aan zee is er een kans op storm met windkracht 9. Ook de dagen erna blijft de wind een belangrijke rol spelen. Heel koud wordt het niet, donderdag tussen de 13 en 14 graden, de dagen erna zal het tussen de 11 en 13 graden zijn, is te lezen bij Weeronline en op de site van het KNMI. Het KNMI heeft voor een groot deel van het land code geel afgegeven, voor donderdag 2 november. De waarschuwing is voor donderdag uitgebreid met vanaf 11.00 uur code oranje voor Zeeland en vanmiddag ook voor Zuid- en Noord-Holland. In de rest van het land, met uitzondering van Overijsel,  Drenthe en Groningen, geldt de hele dag code (donker)geel.

Vluchten en overvaarten geannuleerd

Het onstuimige weer heeft ook consequenties voor het vliegverkeer. Schiphol heeft honderden vluchten geannuleerd vanaf de middag. Ook op Rotterdam The Hague Airport zijn voor donderdag 2 november vluchten geannuleerd. De rederij die naar Vlieland en Terschelling vaart heeft verschillende vaarten geschrapt.

Drukte en lange files verwacht op 2 november

De donderdag is altijd al een drukke dag op de weg, maar met deze weersvoorspellingen, zijn (lange) files niet uitgesloten. De regen en de wind maken het lastig voor alle verkeersdeelnemers. Voor automobilisten en andere voertuigbestuurders is het extra opletten onderweg. Moet je met de regen en wind met de fiets de weg op? Zorg voor goede regenkleding en stap bij zware windstoten af.

Bron: Weeronline, KNMI, AD. Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!