Brandstofprijzen blijven hoog: zo bespaar je op een volle tank en rijd je zuiniger

06 september 2023
3 Min. leestijd

Door de hoge brandstofprijzen kun je bij het tanken zomaar een paar tientjes duurder uit zijn dan je gewend bent. Wil je weten hoe je kunt besparen op benzine of diesel? Wij geven een aantal tips.

Tank niet op drukke dagen

Op maandag begint voor de meesten de werkweek. Dit betekent dat ieder die niet thuis werkt ’s ochtends weer in de auto stapt. Velen komen er dan pas achter dat de brandstoftank gevuld moet worden, en daar zijn tankstations natuurlijk van op de hoogte. Hierdoor ben je op de maandag meestal het duurst uit met het vullen van je tank. Betere momenten zijn het weekend en doordeweeks buiten de spits.

Kies voor een goedkopere pomp

Iedereen weet dat bepaalde tankstations gemiddeld duurder zijn dan anderen. Vooral die langs de snelweg kun je beter vermijden. Benzinepompen als de Fieten Olie, Sakko, Tango of TinQ zijn juist relatief goedkoop, omdat zij met elkaar concurreren. Ze zijn vaak de laagste in prijs omdat zij minder voorzieningen rond de pomp aanbieden dan een bijvoorbeeld een Shell, BP of Esso. Maar ook deze merken hebben onbemande pompen die tegen een lager tarief brandstof aanbieden.

Heb je één (of meerdere) prijsvechter(s) in de buurt? Dan kun je je aanmelden voor hun nieuwsbrieven zodat je op de hoogte bent van hun actiedagen. Ook zijn er sites en apps waar je de prijzen van benzinestations in de buurt kunt vergelijken.

Tanken langs de snelweg?

Begint het brandstoflampje te knipperen op de snelweg? Dan kun je beter toch even tanken. Er zijn wel manieren om hier toch geld te besparen. Zo kun je beter de eerst volgende afslag nemen dan het eerst volgende tankstation langs de snelweg te pakken. De kans is groot dat je kort na de afslag een goedkopere benzinepomp tegenkomt. Doe dit alleen als je nog voldoende brandstof in de tank hebt zitten. Ook de prijzen aan de snelwegpomp verschillen, maar het verschil met de pomp van de snelweg af is het grootst. De prijzen kunnen wel 25 cent per liter verschillen.

Goedkoper uit zijn door brandstof te besparen

Hoe meer brandstof je verbruikt, hoe sneller je weer moet tanken. Maar je kunt je brandstofverbruik ook verlagen zonder dat je minder ver of vaak hoeft te rijden. Je kunt namelijk ook bepaalde verwarmende en/of verkoelende functies uitzetten. Het gaat hier om de airco, stoel-, spiegel-, ruit- en stuurverwarming. Deze gebruiken brandstof om te verwarmen of te verkoelen. Als je deze niet of nauwelijks gebruikt kun je langer door met je tank. Ook kun je om te verkoelen je raam (even) openzetten. In dit artikel geven wij nog meer tips.

Naast het minder gebruiken van sommige voorzieningen, kun je door het gebruik van cruise control brandstof besparen. Kijk tijdens het rijden vooruit, waardoor je minder vaak hoeft te remmen en weer optrekken. En rijd niet te hard. Dat kost hoe dan ook extra brandstof. Dus rijd ook na 19.00 uur 100 kilometer en je zult zien dat je langer met een brandstoftank doet.

Wil je meer tips om te besparen op benzine? Lees het op MAX Meldpunt.

Bronnen: ANWB, Volkskrant, Independer. Foto: Shutterstock.

 

 

 

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!