Airco in de auto optimaal gebruiken? Voorkom dat je deze fouten maakt

08 juli 2023
3 Min. leestijd

Op warme dagen kan het ook erg heet worden in de auto. De airco aanzetten is dan prettig. Maar gebruik je deze wel op de juiste manier? 

Airco optimaal gebruiken

Om optimaal van de verkoeling van de airco te kunnen profiteren, is het van belang dat je deze op de juiste manier gebruikt. Toch maak je waarschijnlijk 1 of meerdere foutjes. Welke dat zijn, en hoe je ze voorkomt, zetten we op een rij.

Airco in de auto meteen aanzetten

Op nummer 1 staat het meteen aanzetten van de airco zodra je in de hete auto stapt. Het is begrijpelijk dat je zo snel mogelijk verkoeling wilt, maar hiervoor kun je het beste eerst de ramen en deuren een minuutje openzetten. Zo kan het interieur vrij snel afkoelen en gaat de meeste warmte alvast weg.

Wegrijden met de ramen open

Doe na die ene minuut wel weer de ramen dicht en zet dan pas de airco aan. Deze aanzetten terwijl je met open ramen wegrijdt, is namelijk zonde. De koele lucht van de airco waait dan namelijk het raam uit en warme lucht waait naar binnen. En dat is precies wat je niet wilt.

Airco te koud

De airco op z’n koudst zetten is verleidelijk. Hou er echter rekening mee dat het verschil tussen de binnen-en buitentemperatuur niet meer dan 5 tot 8 graden mag zijn. Anders loop je het risico om flauw te vallen, spierenklachten of een stijve nek te krijgen. Daarnaast is het ook beter voor je brandstofverbruik. Zet de airco dus niet te hoog.

Onderhoud

De airco onderhouden en schoonmaken is geen overbodige luxe. Het zorgt ervoor dat je optimaal van het systeem kunt genieten op warme zomerdagen, maar voorkomt ook bacteriële schimmels die stank in de auto veroorzaken. Dit voorkom je ook deels door de airco 15 minuten voordat je aankomt op je bestemming uit te zetten. Het advies is om de filters na elke 15.000 tot 20.000 gereden kilometers te vervangen. Na een paar jaar is het ook nodig om het koudemiddel aan te vullen.

Verkeerde richting van de airco

De koude lucht op jezelf of medepassagiers richten klinkt logisch. Want zo koel je het snelst af, toch? Maar om de auto zo snel mogelijk te verkoelen kun je de airco het beste naar boven, naar het plafond, richten. De warmte gaat immers ook omhoog. Daarnaast kan de koude lucht zich dan sneller door de gehele auto verplaatsen.

(Bron: Archief, ANWB, AD. Foto: Shutterstock)

 

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!