De wegenbelasting voor 2024 per provincie op een rij: hier betaal je het minst

30 december 2023
2 Min. leestijd

Wie in Nederland een auto op zijn of haar naam heeft staan, moet wegenbelasting betalen. De bedragen voor 2024 zijn inmiddels voor de meeste provincies bekend. Zo betaal je in Zuid-Holland dat jaar de hoogste prijs, terwijl je bij de buren in Noord-Holland het minst betaalt. Echter is in deze provincie de motorrijtuigenbelasting wel het hardst gestegen. In dit artikel lees je wat je betaalt per provincie, zover bij schrijven bekend is.

Wat zijn de grootste verschillen?

In Noord-Holland betaal je volgend jaar de minste wegenbelasting als je het vergelijkt met andere provincies. Wel is de prijs voor motorrijtuigenbelasting hard gestegen. Het gaat om een stijging van de provinciale opcenten van 9,5 procent. De onderburen in Zuid-Holland betalen relatief  juist het hoogste bedrag aan wegenbelasting. Hier gaat het bedrag met 3 procent omhoog. De verwachting is dat de tarieven van de andere provincies gelijk blijven.

 

Hoeveel betaal je per provincie?

Dit zijn de (verwachte) prijzen in opcenten voor 2024 per provincie:

Drenthe 92%
Flevoland 82,2%
Friesland 87%
Gelderland 93%
Groningen 95,7%
Limburg 80,6%
Noord-Brabant 80,8%
Noord-Holland 77,4%
Overijssel 79,9%
Utrecht 79,4%
Zeeland 82,3%
Zuid-Holland 98,7%

Moeten bezitters van elektrische auto’s in 2024 ook wegenbelasting betalen?

Voor een volledig elektrische auto betaal je in 2024 geen wegenbelasting. Na dat jaar zullen mensen die in het bezit zijn van zo’n auto korting krijgen op de motorrijtuigenbelasting, maar dus wel een (klein) deel moeten betalen. Hybride auto’s worden momenteel deels vrijgesteld van de belasting.

Minder wegenbelasting betalen

Wanneer je met een camper rijdt betaal je slechts een kwart van de wegenbelasting. Zo zijn er steeds meer mensen die een kampeerauto aanschaffen om goedkoper uit te zijn. Ben je benieuwd of dat wel zo voordelig is? Lees dan dit artikel.

Heb je vragen over de motorrijtuigenbelasting? Op de website van de Rijksoverheid kun je terecht voor meer informatie.

Bronnen: AD, Rijkswaterstaat, Overheid, AutoWeek. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Trum
    Trum

    Wegenbelasting? Dat heet Motorrijtuigenbelasting en het heeft ook een tijd houderschapsbelasting geheten, maar mensen mensen, noem het beestje toch eens bij de naam!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!