Kun je met je pinpas bij tolwegen betalen? Hier kan het wel en niet

30 mei 2024
2 Min. leestijd

Ga je met de auto op reis? In het buitenland kun je tolwegen tegenkomen. Het is je misschien bekend dat je bij sommige niet met je pinpas kunt betalen, maar dat is niet overal zo. Hoe zit dat en hoe weet je waar je wel met je bankpas kunt betalen?

Hoe kan ik betalen bij tolpoorten?

In verschillende landen is het normaal om tol te betalen zodra je een weg oprijdt. Vaak wordt aangeraden om een creditcard te gebruiken of een tolbadge. Maar niet iedereen heeft zo’n kaart of apparaat. Gelukkig zijn er landen waar je ook met je ‘gewone’ pinpas kunt betalen. Overigens kun je er ook daar niet altijd van op aan dat het daadwerkelijk bij elke tolpoort kan, maar van deze landen is bekend dat het normaal gesproken mogelijk is.

In welke landen kunt je (vaak) betalen met je pinpas?

In deze landen kun je vaak wel met je gewone pinpas betalen:

  • Italië
  • België: hier is een pinbetaling zelfs meestal goedkoper dan contant
  • Spanje
  • Portugal

Let op: houd wanneer mogelijk voor de zekerheid altijd wel je creditcard achter de hand.

Waar zijn tolwegen waar je soms met pinpas kunt betalen?

In deze landen is het niet, of soms mogelijk:

  • Kroatië: hier kun je niet met je bankpas tol betalen.
  • Frankrijk: hier is het mogelijk om bij de volgende tolmaatschappijen te pinnen: ALBEA, Atlandes, SANEF en VINCI. Mocht je deze tegenkomen, dan zie je waarschijnlijk ook een Maestro icoon boven de tolpoorten. Houd deze dan aan als je een pinbetaling wilt doen.
  • Noorwegen: er zijn hier wel tolwegen, maar niet met de bekende tolpoorten. Je kenteken wordt op dit soort wegen gescand, je krijgt dan later de rekening. Maar registreer je de auto (vooraf)? Dan kan de rekening mogelijk lager uitvallen. De tolkosten zijn namelijk afhankelijk van het brandstofgebruik van je auto. Voor een zuinigere auto zou je dan ook minder hoeven te betalen, maar dat kan alleen als de tolmaatschappij daarvan op de hoogte is.

Er zijn nog meer landen waar je tol moet betalen, maar waar een tolvignet verplicht is. Deze kun je vooraf al in Nederland aanschaffen. Wil je per land weten hoe je voor tol betaalt? Dat lees je in dit artikel.

Bronnen: ANWB, Frankrijk.nl, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!