Let op: er zijn speciale regels voor het rijden bij wegwerkzaamheden (baustellen) in Duitsland

10 maart 2024
3 Min. leestijd

In Duitsland zij er veel wegwerkzaamheden gepland in 2024. Je kunt vaak nog over de betreffende wegen rijden, maar het veroorzaakt wel de nodige vertragingen. Dit komt omdat wegen zijn versmald, ongelukken op deze plekken vaker voorkomen, maar ook door de speciale regels die tijdens wegwerkzaamheden gelden. Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden bij Duitse baustellen.

Waarom zijn Duitse wegwerkzaamheden (baustellen) zo gevreesd?

De Duitse baustellen, wie kent ze niet. Het is de Duitse benaming voor de werkzaamheden die je tegenkomt op snelweg. Vaak moet je je snelheid flink verlagen en kun je langere tijd niet lekker doorrijden. Vaak zie je nauwelijks mensen daadwerkelijk aan het werk. Een enorme vertraging voor niks lijkt het wel. Toch is het belangrijk om je vaart te minderen en je te houden aan de regels. Voor de veiligheid en zo voorkom je een boete.

Welke regels gelden bij wegwerkzaamheden in Duitsland?

De aangepaste rijbanen bij wegwerkzaamheden hebben vaak een smalle linkerbaan. Zo smal dat er alleen auto’s mogen rijden met een maximale breedte van 2 meter, met zijspiegels meegerekend. Hierdoor is de baan eigenlijk alleen toegankelijk voor kleine voertuigen. De meeste middenklassers overschrijden de maximale breedte net door de spiegels. Zo’n 70 procent van de toegelaten auto’s is breder dan 2 meter. Je kunt dus voor de zekerheid het beste rechts blijven rijden.

Ook is er een speciale ritsprocedure als de weg waar wordt gewerkt wegvalt. Als je deze manier niet opvolgt kun je worden beboet. Het gaat erom dat je juist doorrijdt tot het het eind, echter mag je pas daar je voertuig tussen de andere auto’s voegen. Het is daarom van belang dat iedereen, ook op de andere banen voldoende afstand houdt van elkaar.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Heb je geen zijspiegels maar camera’s? Ook dan moet je deze meerekenen met de maximale breedte van 2 meter. Het wordt nog regelmatig vergeten deze mee te rekenen, maar technisch gezien is de auto met uitgeklapte camera’s toch breder. Tot slot nog een tip voor een rit door de baustelle: als het niet hoeft, haal dan niet in. Een van de meest voorkomende botsingen bij wegwerkzaamheden zijn die van naast elkaar rijdende voertuigen.

Waar zijn de wegwerkzaamheden in Duitsland?

Wil je weten waar de wegwerkzaamheden in Duitsland allemaal zijn? De ANWB heeft een overzicht op hun site. Zo kun je mogelijk de wegen vermijden waar files worden verwacht. Weet je niet van de regels af en valt er toch een boete op de mat? Zo weet je zeker dat jouw buitenlandse boete echt is.

Bronnen: ANWB, AD, AutoWeek. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!