Met de auto op vakantie? Deze ‘onzichtbare’ tolwegen verwacht je niet, maar zijn er wel

15 juni 2023
3 Min. leestijd

Voordat je op autovakantie gaat, is een goede voorbereiding van groot belang. Zo heb je in het buitenland vaak te maken met tolwegen of heb je een vignet en/of milieusticker nodig. Het is handig om je vooraf goed te laten informeren, zodat niet voor verrassingen komt te staan en onnodig kosten maakt. Sinds de intrede van de elektrische tolwegen, ook wel ‘onzichtbare’ tolwegen genoemd, kan zo’n voorbereiding flink wat extra kosten besparen.

Waarom de ‘onzichtbare’ tolpoorten?

Tegenwoordig zijn er landen die nieuwe vormen van tolwegen introduceren, waarbij je niet meer door de klassieke tolpoort hoeft. Aan de ene kant een luxe, want je hoeft niet meer in een file te staan, maar aan de andere kant kunnen de kosten hoog oplopen als je niet doorhebt dat je op een tolweg rijdt. Je kunt er zo pas maanden later achter komen dat je op een elektrische tolweg hebt gereden, en dat de boetekosten intussen (hoog) zijn opgelopen.

Een duur misverstand

De tolwegen zijn niet alleen voor buitenlanders, maar ook voor de inwoners van een land zelf nog regelmatig onduidelijk. Mede omdat de term ‘vrije doortocht’ voor velen er niet duidelijk op wijst dat je tol moet betalen. Het idee is dat je vrij door kunt rijden, zonder in file te hoeven staan bij een tolpoort. Maar ‘vrij’ betekent in dit geval niet dat je geen tol hoeft te betalen. Een boete voor het niet betalen van tol (in Frankrijk) kan oplopen tot zo’n 375 euro.

Waar kun je de tolwegen verwachten?

Frankrijk

In Frankrijk kun je op de weg borden tegenkomen met de tekst flux libre of péage. Hier moet je tol betalen. Ze zijn te vinden op de A79 tussen Montmarault en Digoin en A4 bij de afslag Boulay (afrit 38). Je kunt betalen met een tolbadge, via de website Aliae, of bij 1 van de betaalautomaten die bij parkeertreinen langs de weg te vinden zijn.

Let op, je moet binnen 72 uur betalen. Tenzij je van tevoren de tol hebt betaald via de website of rijdt met een tolbadge.

Italië

In Noord-Italië op de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como vind je ook onzichtbare tolwegen. Hier kun je ze herkennen aan de borden met ‘free flow’. Je moet binnen 15 dagen geregistreerd staan op deze website om een boete te voorkomen. Reis je met een tolbadge? Dan is de registratie niet nodig.

Spanje

Let goed op de borden met ‘flujo libre’ in Spanje. Hier zijn ook geen tolpoorten te bekennen, maar dien je wel geregistreerd te staan.

Groot-Brittannië

Ook in Groot-Brittanië werken ze met het ‘free flow’ systeem. Op de website van de Britse overheid kun je zien om welke wegen het gaat. Let er goed op dat je van tevoren via de app of website, of achteraf via de website registreert en betaalt. Echter verschillende de betaalwijzen per tolweg. Vaak kun je de borden al ruim van tevoren zien, waardoor je nog de keuze kunt maken om van de tolweg af te gaan.

Zeker weten dat je geen tolweg mist

Wil je niet worden verrast met een boete? Dan kan een tolbadge in bepaalde landen een uitkomst bieden. Met of zonder het kastje dien je de tol te betalen, alleen ben je er in het geval van een tolbadge wel zeker van dat je de tol betaalt, omdat het automatisch wordt afgeschreven.

Wil je meer weten over de tolbadge? Je leest het hier.

Bronnen: AD, ANWB, AutoWeek. Foto: Shutterstock.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!