Veruit de meeste weggebruikers ondervinden hinder door te felle voertuigverlichting van anderen

19 februari 2024
3 Min. leestijd

Word jij ook wel eens verblind door de voertuigverlichting van anderen? Je bent niet de enige. Maar liefst 78 procent van de weggebruikers heeft hier problemen mee, blijkt uit onderzoek van de ANWB onder 13.000 verkeersdeelnemers in verschillende landen. Volgens hen moet de Europese Commissie de regelgeving over voertuigverlichting verbeteren.

Wie ondervinden hinder door te felle voertuigverlichting?

Uit het onderzoek blijkt dat zowel jonge als oudere verkeersdeelnemers last hebben van verblindende voertuigverlichting. Zo ondervindt 80 procent van alle ondervraagden regelmatig of altijd hinder.

Welke verlichting is het meest storend?

Verblinding komt het vaakst voor bij auto’s die grootlicht (76 procent) voeren. Ook van dimlicht (65 procent) en zelfs fietsverlichting (39 procent) hebben weggebruikers last. Hoewel 71 procent de felle lampen al als erg storend beschouwt, noemt ruim 20 procent het licht ondraaglijk.

Wat zijn de gevaren van te felle voertuigverlichting?

Zodra iemand te maken krijgt met het felle licht, kan hij of zij minder (of zelfs niets) op de weg zien. Zo zegt 72 procent van de weggebruikers in zo’n situatie weg te kijken. 60 procent gaat met de ogen knijpen en 10 procent blijft de lichtbron inkijken. Bovendien heb je na de verblinding niet het volledige zicht weer terug. Brits onderzoek toont aan dat het soms wel 9 seconden duurt voordat je ogen zijn hersteld. In de tijd van deze verblinding kun je dus andere weggebruikers ook niet zien. In die 9 seconden gaat dat bij een snelheid van 100 kilometer per uur wel om 250 meter met slecht zicht.

Waarom zijn sommige (auto)lampen zo verblindend?

De reden van de grote ergernis is dat moderne auto’s vaak fellere koplampen hebben. Dit komt omdat nieuwere auto’s geen gebruik maken van spiegelreflectie. Moderne auto’s zijn namelijk voorzien van kleine LED-lichtbronnen die rechtstreeks op de weg schijnen. De ANWB hoopt dat de Europese Commissie hier verandering in brengt. Heb je zelf last van de voertuigverlichting van ander voertuigen? Dit kun je doen om je ogen te beschermen.

De ANWB en haar zusterclubs zijn al langere tijd in gesprek met autofabrikanten over het aanpassen van lampenunits en vraagt nu ook de Europese Commissie om zich te buigen over regelgeving voor veilige autoverlichting.

Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk dat je zelf checkt of je eigen voertuigverlichting goed is afgesteld. Zo voorkom je niet dat je zelf verblind kan worden, maar help je wel vele andere weggebruikers om veilig aan het verkeer deel te nemen. Wil je je autoverlichting in orde brengen? Zo check je of jouw autolicht goed is afgesteld. Is het te fel? Dan kun je er in de garage naar laten kijken. Fietsverlichting kun je eenvoudig zelf afstellen.

Bronnen: ANWB, archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • andreashofer
    andreashofer

    Mij werd al in 1968 geleerd om bij scherp tegenlicht (destijds priemend gele, franse koplampen) te focussen op de wegbelijning en dus niet -instinctief- op het tegemoet komende licht. Een wijze les van mijn rijleraar :-)))

  • fammartens1@hotmail.com
    fammartens1@hotmail.com

    Ik ben het er volledig mee eens dat het zeer verblindend is.
    Stel de lampen iets naar beneden af zodat het meer op het wegdek schijnt. De toppen van de bomen hoeven niet verlicht te worden.
    Daarnaast snap ik niet waarom de fabrikanten de lampen niet wat lager plaatst op de auto omdat de auto's nu hoger zijn zou dat moeten kunnen.

  • Nicolette
    Nicolette

    Ook ik heb last van de ledlampen op auto én fiets. Ik begrijp niet goed dat auto- en fietsfabrikanten denken dat deze felle verlichting de verkeersveiligheid te goede komt. Zie de reacties dat medeweggebruikers verblindt worden en dus niet de weg en het verkeer zien.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!