Vogelpoep op je auto? Verwijder deze snel om de autolak te beschermen

05 juli 2024
3 Min. leestijd

Iedere autobezitter maakt wel eens mee dat er vogelpoep op zijn auto terechtkomt. Om beschadiging aan de lak te voorkomen, is het zaak om deze snel te verwijderen. Met deze tips was je de vogelpoep eenvoudig van je auto af.

Is vogelpoep slecht voor de lak?

Vogelpoep bevat agressieve zuren die niet goed samengaan met autolak. Zeker niet ’s zomers bij hoge temperaturen en veel zonlicht. Dan trekt de vogelpoep namelijk nog sneller in de auto, omdat het er als het ware inbrandt. Als je de uitwerpselen lang op de auto laat zitten, kan de kleur van je auto een beetje dof worden, terwijl je natuurlijk wilt dat de kleur mooi intact blijft. Daarom is het verstandig om je auto zo snel mogelijk schoon te maken nadat er een vogel op gepoept heeft.

Hoe kun je het best vogelpoep van de auto verwijderen?

Als je het ziet gebeuren, kun je de vogelpoep het best verwijderen wanneer deze nog vers is. Dan is het nog makkelijk weg te vegen. Dat kan eventueel al met een stukje keukenrol als je niet veel tijd hebt om het met water en een beetje sop te doen. Naar mate je langer wacht, wordt de poep harder en daarmee lastiger te verwijderen.

Het kan natuurlijk dat u de vogelpoep niet gelijk opmerkt, waardoor het al droog is geworden. Dan is het alsnog zaak om het zo snel mogelijk van de auto af te wassen. Hoe eerder het uit de lak is, hoe minder schade het aanricht. Je hebt vooral water nodig om de auto weer schoon te krijgen, bij voorkeur warm water. Dit kan eventueel met een beetje zeep erdoorheen, al is dat niet altijd noodzakelijk. Aangezien er vaak bacteriën in vogelpoep zitten, is het raadzaam om handschoenen te dragen tijdens het boenen. Zeker als je een kwetsbare gezondheid hebt.

Geen zin om met de hand te boenen? De vogelpoep gaat in de wasstraat gemakkelijk van je auto af. Dat komt door de grote hoeveelheid water en zeep die gemoeid gaan met een wasbeurt in de wasstraat. Het kan echter wel een prijzige aangelegenheid worden als je elke keer dat er een vogel op je auto poept door de wasstraat gaat.

Hoe kun je vogelpoep op de auto voorkomen?

Om de kans dat er een vogel op je auto poept te verkleinen, is het verstandig om je auto niet onder een boom te parkeren. Doe je dat wel, is de kans extra groot dat je bij terugkomst vogelpoep op je auto aantreft. Zit er al vogelpoep op je auto en heb je geen tijd om het gelijk te verwijderen? Kies er dan voor om je auto vooral niet in de zon te zetten. Wil je echt overal rekening mee houden? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vogels het minst poepen op groene en grijze auto’s. Op rode en blauw auto’s is de kans op vogelpoep juist het grootst.

Bronnen: MAX Vandaag, ANWB, AD, Carglass. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!