Zo hard mag je met een camper of caravan over de populairste Europese snelwegen

16 juni 2023
3 Min. leestijd

Heb of huur je een camper of caravan voor de vakantie? Dan ligt de snelheidslimiet op de buitenlandse snelweg mogelijk lager dan als je alleen met de auto rijdt. Het is daarom aan te raden om van tevoren te weten hoe hard je mag rijden met een camper of caravan, dat voorkomt onnodig (hoge) boetes. Dit zijn de regels op de wegen van en naar de populairste vakantiebestemmingen.

Camper of caravan

In Nederland mag je met een zware caravan (zwaarder dan 3.500 kilo) niet harder dan 80 kilometer per uur. Is hij iets lichter? Dan is het limiet 90 kilometer per uur. Maar de regels voor een caravan zijn soms anders dan die voor een camper. Hiermee mag je namelijk even hard rijden als een personenauto. Maar over de grens gelden andere regels.

België

In België mag je met je camper of caravan 120 kilometer per uur rijden op de snelweg. Maar is is de wagen zwaarder dan 3500 kilo? Dan mag je echter 90 kilometer per uur.

Duitsland

In Duitsland is er geen officiële maximumsnelheid voor auto’s, maar wel voor 1 met een caravan. Dan mag je 80 kilometer per uur rijden. Heb je een Tempo 100-ontheffing? Dan mag je maximaal 100 kilometer per uur met de combinatie. Je komt aan zo’n ontheffing als je de auto en caravan laat keuren door DEKRA of TUV NORD. Een camper onder de 3.500 mag ook maximaal 100 kilometer per uur rijden, maar is hij zwaarder? Dan is 80 kilometer per uur het maximum.

Frankrijk

Een camper mag in Frankrijk een maximale snelheid van 130 kilometer per uur bereiken, mits hij minder weegt dan 3500 kilo. Bij zwaardere campers is het limiet 110 kilometer per uur. Reis je met een caravan? Dan mag je maximaal 90 kilometer per uur op de snelweg rijden.

Italië

In Italië mogen campers op de snelweg rijden met een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Als de camper zwaarder is dan 3.500 kilo is, ligt de limiet op 100 kilometer per uur. Mensen die een caravan besturen op de Italiaanse autosnelweg mogen het gas niet harder intrappen dan 80 kilometer per uur.

Spanje

Reis je door Spanje? Dan mag je met de camper nooit harder dan 120 kilometer per uur. Voor een caravan van 750 kilo geldt een limiet van 90 kilometer per uur. Is de aanhanger zwaarder? Dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.

Zwitserland

Een zwaardere camper van meer dan 3.500 kilo, mag in Zwitserland maximaal 100 kilometer per uur rijden. Heb je een lichtere camper? Dan mag je iets harder, namelijk 120 kilometer per uur. Voor caravans geldt een limiet van 80 kilometer per uur. Wanneer de caravan lichter dan 3.500 kilo is, geldt soms een uitzondering van 100 kilometer per uur.

Let op: bij een snelweg met minimaal 3 rijstroken (per richting), mogen er op de meest linkse strook alleen voertuigen rijden die harder kunnen dan 100 kilometer per uur.

Oostenrijk

In Oostenrijk mogen campers met een gewicht van 3.500 kilo of hoger maximaal 80 kilometer per uur rijden. Lichtere campers mogen 130 kilometer per uur. Caravans mogen in Oostenrijk niet harder dan 100 kilometer per uur. De zwaardere varianten van minimaal 3.500 kilo mogen zelfs niet harder dan 80 kilometer op de autosnelweg.

Bronnen: ANWB, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!