Ga je met de auto op vakantie? Dit is de maximumsnelheid onderweg naar de populairste bestemmingen

03 juni 2023
2 Min. leestijd

Ga je op vakantie met de auto? In Nederland geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur (overdag), maar op de buitenlandse snelweg is dat anders. Wij hebben de regels van (en de landen onderweg naar) de populairste vakantiebestemmingen op een rij gezet.

Nederland

In Nederland is de maximumsnelheid 130 kilometer per uur. Echter mag je alleen in de avonduren, tussen 19.00 en 06.00 uur, op sommige snelwegen deze snelheid bereiken. Doorgaans rijd je dus meestal niet harder dan 100 kilometer per uur. In andere landen zit het anders, daar geldt vaak een ander limiet.

België

In België mag je met de auto niet harder dan 120 kilometer per uur op de snelweg. In het land geldt wel soms een smogalarm. Deze wordt een dag van tevoren aangekondigd. Zo mag je tijdens het alarm niet harder dan 90 kilometer per uur op de autosnelweg.

Duitsland

De Duitse snelweg kent geen officiële maximumsnelheid. Wel geldt er een richtsnelheid, namelijk: 130 kilometer per uur. Er is een uitzondering, want met mist, sneeuw of zware regenval is er een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur.

Frankrijk

Op de Franse autosnelweg mag je maximaal 130 kilometer per uur rijden. Maar heb je nog minder dan 3 jaar je rijbewijs A of B? Dan mag je maximaal 110 kilometer op de snelweg. Bij slecht zicht van minder dan 50 meter mag je maximaal 50 kilometer per uur. Ook in Frankrijk kan een smogalarm in werking worden gesteld. Op de matrixborden wordt aangegeven naar welke snelheid dan geldt.

Italië

In Italië mag je op de autosnelweg 130 kilometer per uur rijden. Echter bij regen of andere neerslag wordt de limiet verlaagd naar 110 kilometer per uur.

Spanje en Zwitserland

De maximumsnelheid in Spanje en Zwitserland is op de snelweg 120 kilometer per uur.

Oostenrijk

Oostenrijk hanteert op de snelweg een maximumsnelheid van 130 kilometer. Maar er gelden uitzonderingen, zo mag je van 22.00 uur tot 05.00 uur op sommige snelwegen maximaal 110 kilometer per uur. Het geldt voor de A10 (Auern), A12 (Inntal), A13 (Brenner) en A14 (Rheintal).

Uitzonderingen voor de maximumsnelheid

De snelheidslimiet per land geldt voor normale auto’s. Ga je naar of door een ander land? De ANWB heeft een overzicht met de maximumsnelheid per land. Reis je met een camper of caravan? Dan kan de limiet lager liggen. Wil je weten hoe dat zit? Dat lees je hier.

Bronnen: ANWB, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!