Zwarte zaterdag vermijden: dit zijn de drukste dagen op de Europese snelwegen in 2023

15 juli 2023
3 Min. leestijd

Ben je van plan om in de zomer van 2023 met de auto op vakantie te gaan naar het buitenland? Let dan goed op, want je bent zeker niet de enige. Om enorme files te vermijden op de  Europese wegen, kun je maar beter niet vertrekken op zwarte zaterdag. Maar wanneer zijn de drukste dagen precies?

Zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag is een gevreesde term voor de vakantieganger die met de auto op reis gaat. En dat is niet voor niets, want topdrukte op de Europese snelwegen kan leiden tot ellenlange files. Zo veel zelfs, dat de wegen zwart zien van de vele auto’s. Om dit zo veel mogelijk te vermijden zetten we de drukste dagen op de snelwegen van Europese landen hieronder voor je op een rij.

Duitsland

Ga je naar of door Duitsland met de auto? Dan kun je beter niet op 30 juni richting het zuiden rijden. Hier kan het dan erg druk zijn. Dit geldt ook voor 7, 14, 21 en 28 juli en op 4, 11, 18 en 25 augustus. Op 15, 22, 29 en 30 juli, 5, 12, 19 en 26 augustus en 1, 8 en 9 augustus is het in beide richtingen heel druk.

Zwarte zaterdag in Frankrijk

Frankrijk is een geliefd vakantieland onder Nederlanders. Om je reis niet in de file te beginnen kun je zeker op 5 augustus beter niet op de Franse snelwegen rijden. Op die dag wordt namelijk topdrukte voorspeld voor de wegen richting het noorden en het zuiden. Maar ook op 8, 15, 22 en 28 juli richting het zuiden en op 29 en 30 juli in beide richtingen zal het heel druk zijn. In augustus zijn er ook nog enkele dagen waar je hoogstwaarschijnlijk in de file komt te staan, namelijk op 4 en 11 augustus richting het zuiden en op 6, 12, 19 en 26 augustus in beide richtingen.

België

In België is er gelukkig geen topdrukte voorspeld. Toch zijn er 2 dagen waarop je de Belgische snelwegen alsnog beter kunt vermijden, want dan zal het wel heel druk zijn: 29 juli en 5 augustus.

Zwitserland

Moet je door Zwitserland rijden? Probeer de snelwegen dan vooral in de weekenden zoveel mogelijk te vermijden. Op 10 juni kan het vooral richting het noorden heel druk zijn en op 29 en 30 juli en 5, 12 en 19 augustus zal het waarschijnlijk in beide richtingen erg druk zijn.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk zullen de snelwegen drukbezocht worden op een aantal dagen. Rijd je richting het noorden? Dan kun je op 10 juni en 6 en 13 augustus de auto beter laten staan. Richting het zuiden geldt dit op 1, 8 en 28 juli en 4 en 11 augustus zeer druk. Op 15, 22, 23, 29 en 30 juli en 5, 12, 19 en 26 augustus is het erg druk op de snelwegen in beide richtingen.

Italië

Ook Italië staat bij veel Nederlanders hoog op het lijstje van favoriete vakantielanden. Gelukkig worden er niet heel veel drukke dagen op de Italiaanse snelwegen verwacht. Alleen op 5 juli is het zeer druk richting zuiden, en op 22, 29 en 30 juli en 5, 12, 13, 19 en 26 juli op snelwegen in beide richtingen.

Spanje

Tot slot de verwachte drukte voor de Spaanse snelwegen. Ga er vanuit dat het op zaterdag 22 juli richting het zuiden heel druk is, en op 29 juli en 5, 12 en 19 augustus in beide richtingen.

Vermijd zwarte zaterdag per (doorreis)land

Bekijk hierboven goed wanneer er (top)drukte op de snelwegen van jouw vakantieland wordt verwacht. Maar houd ook rekening met de verwachte drukte in de landen waar je doorheen moet rijden, om te voorkomen dat je urenlang in verschillende files staat. Toch in de file beland? Hier lees je hoe je het beste kunt filerijden en in de toekomst kunt voorkomen dat je in een file terechtkomt. 

 

(Bron: ANWB, Allianz. Foto: Shutterstock)

Meer weten over reizen en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!