Dit zijn 5 mooie routes voor een stiltewandeling in Nederland

28 oktober 2023
3 Min. leestijd

Wandelen is fijn en ook gezond. Wist je dat je extra tot rust komt door een zogeheten stiltewandeling? Op 29 oktober 2023 is het de dag van de stilte en wordt er aandacht besteed aan de waarde van rust en stilte. In dit artikel lichten wij een paar stille wandelroutes uit om op deze dag (of op een andere moment) te bewandelen.

Waarom een stiltewandeling?

Een wandeling in stilte blijkt goed te zijn voor de mens. Je krijgt weinig prikkels binnen en ook heeft het een positieve invloed op je creativiteit. Niet gek dat het ook loopmeditatie wordt genoemd. Het is belangrijk om tijdens de wandeling de dingen om je heen op te nemen en het dagelijks leven even te laten voor wat het is. Wil je weten wat een stiltewandeling voor jou kan betekenen? MAX Vandaag legt uit waarom het zo gezond is. Ben je benieuwd geraakt naar mooie stille wandelroutes? Lees dan verder.

1. Ervaar de stilte in het Dwingelderveld

In het Drentse Nationaal Park Dwingelderveld kun je de Dwingelderveldroute bewandelen. Wat maakt deze route zo bijzonder? De stilte en rust. Het is 1 van de weinige plekken in Nederland waar je tot aan de horizon enkel natuur kunt zien. Het is daarmee een geschikte route voor een stiltewandeling.

Lengte van de wandelroute: ca. 5 kilometer.

2. Wandel door de Zeeuwse Duinen

In stilte door de duinen wandelen. Voor sommigen is dat de beste loopmeditatie. Het Zeeuwse plaatsje Zoutelande is het startpunt van de wandelroute Trage Tocht Zoutelande. Je kunt genieten van het strand en de zee om je heen, en je hoort het geluid van de golven. Je zult hier wel wat trappen op en af moeten lopen.

Lengte van de wandelroute: ca. 15 kilometer.

3. Wandel in het moerasgebied De Krang

Een andere plek voor een uitstekende stiltewandeling is wandelroute De Krang. Het ligt in het gelijknamige natuurgebied in het Limburgse Weert. Dit is een moerasgebied waar veel dieren wonen, zoals de kamsalamander, de wielewaal en de ijsvogel. Op de route ligt wat modder, dus regenlaarzen zijn geen overbodige luxe.

Lengte van de wandelroute: ca. 12 kilometer.

4. Maak een stille duinwandeling in de Schoorlse Duinen

Is Zeeland voor jou een brug te ver? Je kunt ook naar de Schoorlse Duinen in het Noord-Hollandse Schoorl. Deze plek is vanwege de uitgestrekte heidevelden vol van rust en stilte. Geniet van het geluid van de natuur tijdens de Duinheidewandeling. Deze route doorkruist het hele natuurgebied. Je zult hier wel veel moeten klimmen en weer afdalen.

Lengte van de wandelroute: ca. 11 kilometer.

5. Houd een stiltewandeling in het Amerongse Bos

In de provincie Utrecht ligt het Amerongse Bos. In dit natuurgebied is het geluidsniveau niet hoger dan 40 decibel. Het is daarom een geschikte plek om in stilte te wandelen. Zo kun je de Leemkuilwandeling maken. Er zijn hier en daar wat hoogteverschillen, maar dat zorgt voor verschillend uitzicht op veel mooie plekken.

Lengte van de wandelroute: ca. 7 kilometer.

Andere opties voor een stiltewandeling

Je kunt op veel meer rustige plekken een stiltewandeling maken. Zet je telefoon uit en luister naar de geluiden van de flora en fauna. Wil je wat inspiratie? Dit is de beste wandelroute van 2023. Ook kun je op onze website leuke ideeën voor een herfstwandeling vinden.
Naast het wandelen van 1 van de routes, organiseren Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ook stiltewandelingen waarbij je door een gids wordt begeleid. Wel moet je voor zo’n wandeling een (klein) bedrag betalen.

Bronnen: MAX Vandaag, Margriet, Natuurmonumenten, StaatsbosBeheer, Wandelzoekpagina, Wandel.nl. Foto’s: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!