Dit zijn de mooiste plekken voor een avondwandeling

16 september 2023
3 Min. leestijd

Nederland kent veel prachtige wandelroutes, maar sommige zijn het allermooist tijdens een avondwandeling. De heetste dagen liggen achter ons en wat is er dan fijner om een heerlijke wandeling te maken in de schemering.

Waarom een avondwandeling?

Als je in de avond een wandeling maakt kom je vaak beter tot rust en het bevordert de nachtrust. Sowieso is wandelen heel gezond. Waarom dat zo is lees je in dit artikel. Daarnaast kun je genieten van een prachtig uitzicht als de zon onder gaat, of wanneer de hemel zich vult met de miljoenen sterren.

Wandeling door de natuur

Sommige plekken in de natuur worden nóg mooier als je er in de schemer door loopt. ’s Avonds kun je er vaak meer genieten van de rust, want het drukker verkeer is voorbij.

Wil je dan de natuur in? Je kunt met een boswachter op stap, die van alles kan vertellen over het gebied en welke dieren actief worden in het donker. Ook kun je een vollemaanwandeling maken, die worden bijvoorbeeld georganiseerd door Staatsbosbeheer, wel tegen een laag tarief. Wil je veel sterren zien? Dit kun je juist beter op een dag doen wanneer de maan niet vol is. Tip: vergeet je verrekijker niet.

Natuur vind je ook aan de kust, op het strand. Zo kun je in de vooravond heerlijk door duinen wandelen, of nog even (met je blote voeten) door het zand of zelfs door de branding van de zee. Heb je geen strand of bos in de buurt? Het park bij jou om de hoek is ook een geschikte plek om even tot rust te komen.

Zorg voor voldoende verlichting

Ben je van plan om in de avond op stap te gaan? Let erop dat je goed verlicht bent, vooral als het donker is of wordt. Zorg bijvoorbeeld voor een hoofdlamp, armbanden met verlichting en een geel reflecterend hesje. Daarnaast is  het verstandig om te wandelen op een plek die je goed kent, of die goed is verlicht. Ga ook niet zomaar het bos in, maar doe dit onder begeleiding van bijvoorbeeld een boswachter.

Een stadswandeling

Voor een mooie avondwandeling hoef je niet per se naar een bos of natuurgebied. Een wandeling langs de skyline van een mooie stad is een hele andere beleving dan overdag. Je kunt bijvoorbeeld genieten van de verlichte gebouwen, straten en bruggen. Zoals de Erasmus- en Willemsbrug in Rotterdam. Of bezoek Groningen, waar de bootjes ’s avonds in de haven de stad nog ietsje knusser en gezelliger maken. Ook in Den Haag heb je in het donker een fenomenaal uitzicht langs het Mauritshuis. De weerspiegeling van de opgelichte gebouwen maakt de ervaring extra bijzonder. Hetzelfde effect kent Amersfoort, wanneer je ’s avonds langs de Koppelpoort loopt.

Krijg je na een (lange) wandeling snel last van blessures? MAX Vandaag legt je uit hoe je deze kunt voorkomen en/of verhelpen.

Bronnen: ANWB, Staatsbosbeheer, Wandel.nl, ZoomAcademy. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!