Geniet je van een mooie kerststal? Dit zijn 4 leuke kerststallen in Nederland

19 december 2023
2 Min. leestijd

In Nederland zijn er tijdens de kerstperiode verschillende kerststallen te bewonderen. Dit jaar is het extra bijzonder, want het is precies 800 jaar geleden dat in 1223 de eerste (levende) kerststal werd opgezet door een Italiaans monnik. Ben jij een liefhebber? Wij noemen een paar speciale op die je (soms gratis) kunt bezoeken.

Utrecht

Na een groot succes vorig jaar, is de kerststal in Utrecht terug. Je kunt hem tussen 14 december 2023 en 14 januari 2024 gratis bezoeken. Er zijn meer dan 600 uit Napels afkomstige figuren te zien. Om het kunstwerk op te zetten zijn er mensen uit de Italiaanse stad naar Nederland gekomen om het op traditionele Napolitaanse wijze (Presepe) op te bouwen. Je hoeft voor een bezoek niet te reserveren. Naast de typerende kerststal-elementen, is Utrecht zelf ook in het miniatuur te herkennen. De kerststal is te zien in het Museum Catharijneconvent.

Den Bosch

In de Sint-Janskathedraal in Den Bosch kun je tussen 10 december 2023 en 14 januari 2024 een kerststal bekijken. Het kost 2,50 euro per persoon als je ouder bent dan 12 jaar. Elk jaar is deze kerststal in een ander thema. Dit jaar is dat het 800-jarig jubileum van de (levende) kerststal.

Vollenhove

In Vollenhove zijn honderden kleine kerststallen te bewonderen. Van 9 december 2023 tot en met 7 januari 2024 staan ze geëxposeerd in het Stadsmuseum van Vollenhove. Ze zijn er van oud tot nieuw in klassieke en moderne stijlen. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar is de toegang 2 euro. Vanaf 13 jaar kost het 5 euro.

Kribkeswandeling in Limburg

In Limburg kun je verschillende kribkeswandelingen maken. Het zijn wandelingen langs allerlei kerststallen. Je kunt op de website van VisitLimburg de routekaart downloaden van de wandelpaden die jij leuk vindt.

Wil je naast een kerststal ook graag een kerstmarkt bezoeken? Bezoek dan eens een van deze kerstmarkten net over de grens.

Bronnen: Kerststal Sint-Jan, Zwolle in Beeld, de Stentor, VisitLimburg, Catharijne Convent. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!