Optredens, zeilschepen en meer: dit is er allemaal te doen tijdens Sail Kampen

04 maart 2024
2 Min. leestijd

Heb je nog geen plannen voor het paasweekend? Neem dan een bezoek aan Sail Kampen. Het is het grootste paasevenement van Nederland en wordt gehouden van vrijdag 29 maart tot maandag 1 april 2024. Er zijn volop activiteiten en je ontdekt de Hanze-geschiedenis van de stad. Sail Kampen 2024 wordt groter dan alle voorafgaande edities, aldus de organisatie.

Wat gebeurt er allemaal tijdens Sail Kampen?

Zo’n 100 schepen kun je zien tijdens het evenement. Denk aan de oude zeilschepen die gebruikt werden tijdens de VOC-tijd. Verder zijn er allerlei attracties, parades en muziek. Alles staat in het teken van de Hanze-geschiedenis van de stad. Je kunt ook meevaren op een schip en op maandag 1 april 2024 (Tweede Paasdag) is er een grote show om het evenement af te sluiten.

Moet ik een kaartje kopen voor Sail Kampen?

Om het evenement te kunnen bezoeken, dien je een polsbandje van 7,50 euro te kopen. Dit geldt alleen voor mensen die ouder zijn dan 12 jaar. Hiermee kun je het hele weekend alle optredens en shows zien.

Hoe kan ik bij Sail Kampen komen?

Je kunt vanwege het evenement niet parkeren in Kampen zelf. Dit zal op een speciale parkeerlocatie moeten. Je kunt daarna met pendelbussen naar het evenement rijden. Auto’s met een parkeerkaart voor mindervaliden kunnen wel dichterbij het evenement parkeren. Houd hier rekening meer als je van plan bent om met de auto naar Sail Kampen te gaan. Ga je met de trein? Dan kun je uitstappen bij station Kampen.

Wat is een Hanzestad?

In de middeleeuwen zijn de Hanzesteden dé plek waar handel wordt gedreven. De grote steden die we nu kennen in de Randstad zijn er in die tijd niks bij. De Hanzesteden, gelegen langs de IJssel, hebben namelijk een verbond gesloten: het Hanzeverbond. Normaal gesproken wordt handel in die tijd vaak belemmerd door rovers of tolheffingen. Maar door hun verbond hebben Kampen en de andere Hanzesteden hier geen last van. Op grote schaal werken zij samen om hoge kosten te drukken, maar ook om zich samen te verdedigen. De Hanzesteden handelen voornamelijk in zout, graan, ijzer, hout, haring en stokvis. Hiervoor gebruiken ze zogenaamde koggeschepen.

Ontdek meer over de Hanzesteden in de MAX-serie Langs de IJssel , gepresenteerd door Huub Stapel. Kampen is één van de plaatsen die hierin centraal staat.

Bronnen: Visit Kampen, de Stentor, NPO Kennis. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!