Goeie kleding, verlichting en warmhouders: zo ben je ook op de fiets herfstklaar

17 september 2022
3 Min. leestijd

De herfst is misschien wel het mooiste jaargetijde om te gaan fietsen: prachtige luchten, lage mist over de weilanden, bomen waarvan het bladerdak iedere dag van kleur verschiet, iedere dag biedt wel wat moois. Maar het is ook soms glad, snel donker, winderig, koud en nat. Met deze tips ben je herfstklaar en stap je goed voorbereid en dus veiliger op de fiets.

Zorg voor een goede verlichting

Het is voor niemand een verrassing: een goed werkende voorverlichting voorkomt dat je door automobilisten met soms verregende ramen over het hoofd wordt gezien. Toch rijden er nog opvallend veel fietsers met slecht werkende verlichting, of soms zelfs helemaal zonder. Een goede lamp met een sterke lichtbundel helpt je ook nog eens ver voor je te kijken, te zien of er takken of bladeren op de weg liggen en of er wellicht wandelaars of mensen die hun hond uitlaten op de weg opduiken.

Bezuinig ook niet op je achterlicht, of je nou je fiets herfstklaar wil maken of niet. Een heldere rode achterlamp wordt snel gezien en verkleint de kans dat je van achter wordt aangereden. Let er ook vooral op dat je lampjes zijn opgeladen. Het beste is om bij thuiskomst de verlichting direct aan de oplader te leggen.

Draag reflecterende kleding

Begin al in september met het dragen van opvallende (boven)kleding. Het wordt als nel donker, dus draag kleding met reflectiestrepen of neon-accenten. Een combinatie van beiden heeft de voorkeur om ook op dit gebied herfstklaar te zien.

Neem regenkleding mee

Een regenpak neemt tegenwoordig nauwelijks ruimte in beslag, dus zorg dat je die altijd bij je hebt, een bui ligt in de herfst altijd op de loer. Let bij aanschaf op dat je het pak bij de uiteinden van de mouwen en pijpen goed dicht kunt maken, om te voorkomen dat er toch water naar binnen sijpelt. Met een goed regenpak kun je zelfs de ergste bui moeiteloos weerstaan en ben je pas echt herfstklaar. En zie ook het vorige punt: zorg dat je regenkleding opvalt. Zeker tijdens een bui is het zicht voor de medeweggebruiker soms ronduit slecht.

Hou je voeten en handen warm

Zijn je handen en voeten koud, dan volgt de rest van je lichaam vaak snel, zeker als je een onverwachte regenbui over je heen hebt gekregen. Een paar goede waterafstotende en winddichte handschoenen zijn daarom onontbeerlijk om herfstklaar te zijn. Voor je voeten zou je kunnen kijken bij wielrenners: die dragen in de winter vaak waterdichte hoezen over hun schoenen. Deze hoezen kun je ook prima op de toerfiets dragen en houden je voeten niet alleen droog, maar ook fijn warm.

Controleer of je remmen herfstklaar zijn

Ga aan het eind van de zomer even langs de fietsenmaker om te kijken of je remmen nog altijd optimaal functioneren. Vaak voel je zelf ook wel of het allemaal nog naar behoren werkt, maar een extra (algehele) check kan natuurlijk nooit kwaad.

Zorg voor goede (buiten)banden

Aan het eind van de zomer zijn je banden soms flink versleten, ook al zie je dat niet direct. Zeker als je veel kilometers maakt, kan het harder gaan dan je denkt. Tegenwoordig heb je ook nog speciale winterbanden voor toerfietsen, met extra profiel en dus meer grip. Het kan net het verschil maken tussen een schuiver en overeind blijven, dus bezuinig hier niet op.

Bron: Bycicling, Ingeklikt.nl, ANWB

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!