In 2024 de weg op? Dan sta je mogelijk op deze plekken met de auto stil door wegwerkzaamheden

28 december 2023
3 Min. leestijd

Wegen, bruggen, tunnels en sluizen moeten van tijd tot tijd gerepareerd en vervangen worden. Dit onderhoud is noodzakelijk, want het vergroot de veiligheid voor de weggebruikers. Helaas gaan deze wegwerkzaamheden niet zonder overlast. En dat gaan we in 2024 merken, want dan wordt op een aantal plekken groot onderhoud gepleegd en daar zal je hinder van ondervinden.

Waar vinden de wegwerkzaamheden voornamelijk plaats?

Zover nu bekend staan er op de lijst, opgesteld door Rijkswaterstaat, 71 plekken waar in 2024 veel verkeershinder wordt verwacht. Het gaat om onderhoud aan wegen, bruggen, tunnels, sluizen en gemalen. Dat is meer dan in eerste instantie gedacht.

Daarnaast heeft Rijkswaterstaat nog een lijst aangelegd met 143 plekken met het risico op verkeershinder. Dit zijn plaatsen waar een zogeheten ‘verhoogd inspecitieregime’ van kracht is. Het gaat hier om bruggen en viaducten waar zorgen zijn over de constructie en dus de veiligheid. Blijkt na inspectie de veiligheid in het gedrang, dan zal ook hier onderhoud worden gepleegd en kunnen de wegwerkzaamheden overlast bezorgen.

Waar wordt de meeste verkeersoverlast verwacht?

Weggebruikers ondervinden de meeste overlast door wegwerkzaamheden rond Rotterdam, de A4, A13, A16 en A20. Ook rond Utrecht zijn er werkzaamheden en aan de A27 richting Breda. Langs de A15, A50 en A59, wordt er tevens verkeershinder verwacht. In delen van Brabant en Limburg staat ook werkzaamheden gepland. In het noorden staat er op de A7 het nodige op de planning. Voor het oostelijke deel van Nederland staan nog niet veel werkzaamheden gepland.

Rond Rotterdam staat een aantal bruggen, tunnels en viaducten onder verscherpt toezicht, en dat gaat verkeershinder geven.

Wanneer gaan de wegwerkzaamheden plaatsvinden en hoe ziet dat eruit?

Hoewel een groot deel van het grootschalig onderhoud doorgaans in de nacht plaatsvindt, is het volgend jaar onvermijdelijk dat we er ook overdag overlast van ondervinden. Dus ook het woon- werkverkeer moet hier rekening mee houden.

Er zijn op sommige stukken minder rijstroken beschikbaar, gehele afsluitingen en omleidingen en snelheidsbeperkingen om al deze wegwerkzaamheden in goede banen te lijden.

Waarom is er in 2024 zoveel onderhoud nodig?

Dat heeft een aantal oorzaken waaronder dat sommige bruggen en viaducten oud zijn. Daarnaast is een deel ontworpen in een tijd dat er nog veel minder verkeer op de weg was. Er is rekening gehouden met een toename, maar de belasting van de wegen, bruggen en viaducten is fors toegenomen de laatste jaren. Mede daardoor zijn bruggen en viaducten ook eerder aan vervanging of renovatie toe dan van tevoren bedacht.

De weg op in 2024? Bereid je goed voor!

Voor wie met de auto reist in 2024 is het dus onvermijdelijk dat je op sommige trajecten extra verkeershinder ondervindt door de werkzaamheden. Ga je de weg op? Plan je reis dan zorgvuldig. Dat kan door vooraf op de website van A naar Beter of de website van Rijkswaterstaat te kijken, of er op jouw route werkzaamheden zijn. Rijkswaterstaat heeft op de site ook een overzicht staan van geplande werkzaamheden aan de weg.

Bron: RTL Nieuws, Rijkswaterstaat. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!