Dit zijn de zwarte zaterdagen op de Europese snelwegen in 2024

08 april 2024
3 Min. leestijd

Ga je dit jaar met de auto op vakantie? Dan is het belangrijk om voor vertrek te controleren wat de zwarte zaterdagen zijn in de landen waar je doorheen rijdt. Op deze dagen is het enorm druk op de weg. Je kun door zo’n dag te vermijden flink wat tijd besparen. De ANWB heeft de zwarte zaterdagen in 2024 van een aantal Europese landen bekend gemaakt:

Wat zijn zwarte zaterdagen?

Zwarte zaterdagen zijn de drukste dagen in het verkeer van een land. Tegenwoordig vallen deze dagen niet meer alleen op zaterdag, maar ook op andere dagen (soms buiten het weekend). In vakantieperiodes of op feestdagen trekken veel mensen er tegelijkertijd op uit met lange files als gevolg. Houd daarom rekening met deze drukke dagen op de weg als je een reisplanning maakt. Vooral als je door meerdere landen met de auto naar je bestemming reist.

Wat zijn de zwarte zaterdagen in 2024 per land?

België

Verwacht in België de meeste drukte op de weg op zaterdag 6, 13, 20 en 27 juli. Hetzelfde geldt voor zaterdag 3, 10, 17 en 24 augustus.

Duitsland

In Duitsland wordt het naast de zaterdag ook druk op andere dagen. Het gaat om zaterdag 18 mei, zaterdag 29 juni, vrijdag 5 juli, zaterdag 13 juli, vrijdag 19 en zaterdag 20 juli, vrijdag 26 tot en met zondag 28 juli, vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus, en de vrijdagen en de zaterdagen op: 9 en 10, 16 en 17, 23 en 24 en 30 en 31 augustus. En in september: vrijdag de 6e en zaterdag de 7e.

Frankrijk

Frankrijk heeft in 2024 ook te maken met veel dagen met buitengewone drukte in het verkeer. Een paar dagen springen hier bovenuit, namelijk: zaterdag 27 juli en zaterdag 3 augustus. Voor zover mogelijk kun je op deze dagen reizen door Frankrijk het beste vermijden. Maar ook op de weekenden daaromheen worden er zware files voorspeld. De eerste zwarte dag in het verkeer wordt zelfs al op dinsdag 7 mei verwacht. Opletten dus als je door Frankrijk reist komende tijd.

Italië

In Italië is er topdrukte op alle zaterdagen van juli en augustus, met uitzondering van 6 juli. Het is dan namelijk zondag 7 juli waar wel veel drukte in het verkeer wordt verwacht. Wil je dit vermijden? Kies er dan voor om níet te vertrekken in het weekend van 26 tot 28 juli. Naast deze zwarte zaterdagen, is er ook een andere opvallende dag waarop je veel files kan verwachten, namelijk maandag 20 mei.

Oostenrijk

De drukste dagen in Oostenrijk zijn op zaterdag 18 mei, 13, 20 en 27 juli. Vervolgens volgt er een druk weekend van 2 tot en met 4 augustus. Ook vrijdag en zaterdag 9 en 10 augustus wordt het geen pretje op de weg. Daarna is de verkeersdrukte nog vooral op zaterdag 17 en 24 augustus en op zondag 1 september.

Spanje

In Spanje zijn de zwaarste filedagen alleen op zaterdagen verwacht. Het gaat om 20 en 27 juli en alle zaterdagen in augustus op de 31e na.

Zwitserland

De verkeersdrukte in Zwitserland begint pas op zaterdag 6 juli. Tot en met 31 augustus is het dan op alle zaterdagen druk op de weg. Tijdens de weekenden van 26 tot en met 28 juli en 2 tot 4 augustus moet je extra rekening houden met lange files. Dit geldt ook voor vrijdag 9 augustus.

Wil je alle zwarte zaterdagen per land weten? Dit is het overzicht van de ANWB.

Wat kun je het beste doen om drukte te vermijden?

Is jouw beoogde vertrekdag toch een van de zwarte zaterdagen? Dan kun je ervoor kiezen om op een andere dag te reizen, zodat je beter kunt doorrijden. Is dit niet mogelijk? Dan kun je nog kijken naar andere vertrektijden of een andere route. Zo kun je toch wat reistijd besparen.

Bronnen: ANWB, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • Maddex60
  Maddex60

  LS,

  Er staat een taalfout in het stukje over Frankrijk, namelijk rijzen ipv reizen. De inhoud is nuttig, echter ook zeer onoverzichtelijk. Zeker als je door meerdere landen reist. Ik zou eerder denken aan de weergave van een kalender (bijv juni - sept) en daar per land de verkeersdrukte in een kleur per dag weer te geven zoals bijvoorbeeld zwart zeer druk, rood druk, oranje mogelijk druk. Op deze wijze zie je direct wanneer je bepaalde dagen het best kan vermijden of is het vermeiden ;-)

  Mvg
  Maddex60

  • Redactie MAX vakantieman
   Redactie MAX vakantieman

   Goedendag Madde,
   Bedankt voor je oplettendheid. Ook waarderen we je feedback. Helaas is het voor ons niet altijd mogelijk om de tekst in een andere vorm neer te zetten. Je kunt het overzicht van de ANWB (link onderin de tekst) raadplegen, hierin staan ook nog andere drukke dagen die worden verwacht.
   Groet, de redactie.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!