Jeuk en huiduitslag na een stranddag? GGD waarschuwt voor de bastaardsatijnrups

27 mei 2023
2 Min. leestijd

Ben je van plan een heerlijke duinwandeling te maken? Of lig je liever aan zee? In beide gevallen is het raadzaam extra goed op te letten voor de bastaardsatijnrups. Het beestje heeft namelijk branderige haren waarmee het verschillende gezondheidsklachten kan veroorzaken. Hier moet je op letten.

Wees extra voorzichtig tijdens een stranddag

De bastaardsatijnrups zit ’s winters in de duinen. Maar als het warmer wordt, gaan ze voor ze ontpoppen nog op pad om lekkere blaadjes te vinden. Hierdoor kun je als strandbezoeker in contact komen met de gemene haren van het beestje. Wanneer de rups langs de kust wordt geconstateerd, plaatsen stranden waarschuwingsborden.

Dit zijn de klachten

Komt je huid in contact met een haartje van de bastaardsatijnrups? Dan kunnen verschillende gezondheidsklachten optreden zoals:

  • (Ernstige) jeuk
  • Bultjes of blaasjes
  • Roodheid en ontstekingen

Op de website van de GGD lees welke klachten je nog meer kunt herkennen.

Zo herken je de bastaardsatijnrups

Een bastaardsatijnrups is meestal donkerbruin tot zwart. Zijn lijf is bedenkt met lange geelbruine haren. Tussen deze haren zitten korte zwarte haartjes. Dit zijn de boosdoeners voor vervelende huidklachten.

Wat moet je doen als je de rups ziet?

Als je tijdens een wandeling door de duinen opeens de rups ziet, loop er dan zo ver mogelijk omheen. Het is belangrijk om heel voorzichtig te zijn. Raak het beestje niet aan, maar ook de nesten niet. Deze zijn te herkennen aan de spinsels, die lijken op spinrag in het duingebied. Zelfs oudere nesten kunnen voor klachten zorgen. Het is van belang dat je je lichaam goed bedekt als je vlakbij het leefgebied van de rups komt.

Heb je toch klachten gekregen?

Ben je in aanraking gekomen met een haartje? Dan hoef je meestal niet naar de dokter. Wel is het belangrijk een haartje zorgvuldig weg te halen, zónder dat je huidcontact maakt. Het GGD geeft als advies het gebruik van een plakbandje om de huid te strippen. Ook is het verstandig je kleding, als dat kan, op 60 graden te wassen.

Naast de bastaardsatijnrups zijn er nog meer rupsen die voor overlast zorgen. Welke dat zijn lees je op MAX Vandaag. Wil je meer tips voor op het strand? Je vindt het op onze website.

Bronnen: GGD, AD. Foto’s: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!