Mountainbiken op de Veluwe? Mogelijk heb je binnenkort een vignet nodig

12 april 2023
2 Min. leestijd

Mountainbikers hebben in Nederland volop keuze aan mooie routes om te kunnen crossen. Tegenwoordig kan dat niet overal meer gratis, dan is er soms een vignet vereist. Nu de Veluwe tegen de hoge kosten van het onderhouden van de (mountainbike)routes aanloopt, wil het beschermde natuurgebied mogelijk ook hier het vignet invoeren. De Veluwealliantie (een verzameling aan wethouders en betrokken partijen) is hierover in overleg.

Waarom mountainbikers wel en wandelaars niet?

De kosten voor een mountainbikepad liggen hoger dan bij een wandelroute. Ook het onderhouden vereist meer werk en daarmee geld om het begaanbaar te houden. Plannen om een verplicht betaalsysteem in te voeren zijn afgezwakt, wél wordt er gedacht aan een (voorlopig) vrijwillig vignet.

Kosten voor een vignet

De kosten voor het vignet worden gebruikt om de paden te onderhouden, maar ook voor de zorg van de natuur. Om een jaar gebruik te mogen maken van alle mountainbikeroutes van Natuurmonumenten betaal je 15 euro voor een vignet. Ook kun je een dagpas van 6 euro kopen. Nu wil de prijs bij sommige routes iets afwijken.

Vermoedelijk zal, wanneer het vignet wordt ingevoerd, deze eerst op vrijwillige basis beschikbaar zijn. Maar het wordt niet uitgesloten dat dit later verplicht wordt.

1 landelijk vignet

Overigens vindt de wielersportbond NFTU het een beter idee als er 1 landelijk vignet wordt ingesteld, dan dat iedereen een speciaal vignet voor elk gebied moet aankopen.

Zoek je een leuke mountainbikeroute in Nederland? Natuurmonumenten heeft een overzicht met routes door de natuur. Maar niet alleen in Nederland zijn er mooie routes, ook in het buitenland zijn er uitdagende routes.

Bronnen: Natuurmonumenten, NRC, AD. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!