Onontdekte plekken voor een vakantie in eigen land: Schokland

22 juni 2020
2 Min. leestijd

Nu we door de coronacrisis in vakantietijd meer aangewezen zijn op een vakantie in eigen land, willen we plaatsen, dorpen, plekken en gebieden onder de aandacht brengen die misschien niet direct voor de hand liggen. Dit doen we niet alleen. We werken samen met verslaggever Koen van MAX vakantieman. Die bezoekt in de zomer van 2020 onontdekte parels in Nederland. Wij reizen met hem mee, geven tips en belichten weer andere plaatsen en plekken waar Koen niet naar toe kan. Deze week: Schokland en Nagele. 

Schokland

Vroeger, voor 1942, is Schokland een eiland in de Zuiderzee. Sinds de drooglegging hoort het bij de provincie Flevoland. Dit stukje Flevoland is rijk aan archeologische schatten en behoort daarom en staat om die reden sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het voormalige eiland zijn overblijfselen te vinden van visserswoningen, de kerk van Ens en enorme keien uit Scandinavië. Of bezoek de vuurtoren, de voormalige haven op de noordpunt en de kerkruïne in het zuiden. U kunt uw hart ophalen op één van de wandelroutes of op de fiets het natuurgebied doorkruisen. De geschiedenis van het voormalige eiland kunt u ook bekijken in Museum Schokland. Wie nieuwsgierig is over het ontstaan van Flevoland en het scheepvaartverleden van Nederland, kan zijn hart ophalen in het museum van Batavialand.

Nagele

Het nabij gelegen Nagele is een parel voor wie van architectuur houdt. Want in de jaren 50 ondergaat Nagele een ware metamorfose waar architecten als Cornelis van Eesteren, Aldo van Eyck, Gerrit Rietveld en tuinarchitecte Mien Ruys, hun stempel drukken. Op grote schaal mogen de architecten hun ideeën verwezenlijk en dat is nog altijd zichtbaar in het straatbeeld. Over de indeling wordt goed nagedacht, maar wordt wel volgens een stedenbouwkundig plan gebouwd. Om Nagele te beschermen tegen de polderwind wordt er een bomenwal gepland en er is ruim aandacht voor de leefbaarheid van de stad. In het Museum Nagele is deze ontwikkeling goed terug te zien.

Volg Koen!

De avonturen van Koen op de Kaart zijn te volgen op de Facebookpagina van MAX vakantieman.

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!