Op 13 en 14 mei is het Nationale Molendag: ontdek de meest bijzondere molens

11 mei 2023
2 Min. leestijd

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023 is het de 50e Nationale Molendag. In dit weekend staan de vele molens in Nederland centraal. Je kunt op deze dagen de meeste gratis bezichtigen. Wil je weten waar dat kan, of wat je kunt verwachten? Dat lees je hieronder.

Wat is er tijdens de Nationale Molendag te doen?

Elke molen heeft zijn eigen verhaal en dat willen de molenaars graag delen tijdens het weekend. En dat doen de molenaars graag. Ook voor kinderen zijn er activiteiten georganiseerd en ligt er bij veel molens een cadeautje voor ze klaar. De molens die zich openstellen hebben tijdens Nationale Molendag een blauwe wimpel uithangen.

Waarom zijn er in Nederland zoveel molens?

In Nederland zijn zo’n 1200 molens te beschouwen, maar niet alle molens hebben dezelfde functie. Zo heb je polder- en industriemolens. Poldermolens zijn vroeger gebouwd om het waterpeil op het juiste niveau houden. Industriemolens zijn juist voor het maken of bewerken van producten, denk aan het malen van graan, het zagen van hout of olie uit zaden te persen. De meeste voorkomende industriemolen is de korenmolen en die zijn in ons land nog altijd in werking.

Deze bijzondere molens zijn op Nationale Molendag te bewonderen

Kinderdijk – met zijn 19 molens – kennen we allemaal, maar tijdens de Nationale Molendag zijn er nog vele anderen te ontdekken. Hieronder een aantal bijzondere exemplaren:

  • De Hompesche Molen is de hoogste stellingmolen van Limburg. Je kunt tijdens de Nationale Molendag tot bovenin de nok klimmen, waar je uitzicht hebt over 3 landen.
  • In Schiedam staan de 7 grootste molens ter wereld. Ze waren vroeger belangrijk voor de productie van jenever.
  • Het Friese IJlst beschikt over een van de weinige nog werkende houtzaagmolens.

Controleer van tevoren of de molen open is

Wil je alvast weten welke molens er (bij jou in de buurt) te bewonderen zijn? Dat kun je hier opzoeken. Let op: niet alle molens zijn beide dagen open, ook zijn sommige molens alleen op afspraak te bezichtigen, of tussen bepaalde tijden open.

Bronnen: Molens.nl, Natuurmonumenten. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!