Op reis met de trein, tram, bus of metro? Welke reisplanners kun je daarvoor gebruiken?

06 februari 2024
3 Min. leestijd

Ga je met het openbaar vervoer op pad? Dan kun je met een reisplanner vaak zien hoe je daar het snelst en handigst komt. Er zijn tientallen verschillende gratis apps die daarbij kunnen helpen. Wij geven een uitleg bij 3 van deze populairste reisplanners.

Wat doen reisplanners?

Een reisplanner biedt veel meer dan alleen informatie over overstappen en stations. Je ziet ook hoe vol een trein is, of je te maken hebt met vertraging en of een station ook rolstoelvriendelijk is. Maar elke reisplanner heeft zijn eigen goede en mindere punten. Zo biedt de ene meerdere dalternatieven, zoals een ferry of watertaxi, terwijl de ander meer focus legt op het inzichtelijk maken van de reistijd voor een tussenstop. Hoe je daar uit moet kiezen? Wij leggen een paar voordelen van de populairste reisplanners uit.

Voor het gebruik van een reisplanner hoef je niet per se de smartphone-app van een reisplanner te hebben, degenen die wij in dit artikel opnoemen zijn ook in de browser te gebruiken. Wel werkt de app vaak makkelijker en sneller.

Is er een beste reisplanner?

De 3 meest gebruikte reisplanners in Nederland zijn de NS Reisplanner, 9292 en Google Maps. Uit onderzoek van reisorganisatie Rover blijkt dat de NS Reisplanner als fijnst word beschouwd. Toch geeft een groot aantal mensen aan dat ze meer dan 1 reisplanner gebruiken om de beste informatie te krijgen. De een is namelijk nauwkeuriger in het melden van vertragingen en de ander toont betere informatie over een potentiële overstap.

Hoe werkt de NS Reisplanner?

De NS heeft een eigen reisplanner. De reisplanner is in eerste instantie bedoeld voor treinreizen, maar inmiddels kun je ook je bus-, tram- en metrorit ermee plannen. Deze app/website wordt beschouwd als het fijnst in gebruik volgens het onderzoek van reigersorganisatie Rover. Hij scoort het hoogst in de punten overzichtelijkheid, functionaliteiten, kwaliteit van de reisadviezen en gebruiksvriendelijkheid.

Hoe werkt 9292?

Misschien klinkt het nummer je bekend in de oren. Vroeger, maar nu ook nu nog steeds, kun je voor OV-reisinformatie namelijk 0900-9292 bellen. Inmiddels is het beter bekend als website en/of app om je reis te plannen. 9292 is met name handig voor gecombineerde reizen tussen verschillende soorten vervoersdiensten, hier ligt voor 9292 namelijk de focus op. Je krijgt in je reisadvies meer alternatieve routes en vervoersmiddelen.

Waarvoor is Google Maps het meest handig?

Een reisplanner die de meesten waarschijnlijk wel op hun telefoon hebben, is Google Maps. De app biedt talloze mogelijkheden en je kunt er dus ook een reis in het openbaar vervoer mee plannen. Uit het eerder genoemde onderzoek komt de app van Google op plek 3 als het gaat om waardering onder gebruikers. Toch is er 1 aspect waarin de app absoluut het meest handig is, namelijk voor het plannen van een rit in het openbaar vervoer in het buitenland. Hoe goed de 2 eerder genoemde reisplanners functioneren in Nederland, in het buitenland heb je er niet veel aan. Fijn als je zonder auto van A naar B moet in een stad die je niet kent. Overigens kun je over de grens ook vervoersmiddelen tegenkomen die we in ons kikkerland niet gewend zijn.

Bronnen: NS, Rover, 9292, Google Maps. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!