Niet de bus, maar de riksja: dit zijn 7 bijzondere vormen van (openbaar) vervoer in het buitenland

15 maart 2023
3 Min. leestijd

Wil je eens iets anders dan de trein of bus? In het buitenland kun je soms reizen met bijzonder openbaar vervoer. Zo zweef je boven de stad of rijd je op je eigen ‘wagon’ over het spoor. Niks is te gek. Lijkt het jou leuk om een keer met een nieuw vervoersmiddel te reizen? Lees hier welke je elders in de wereld kunt tegenkomen.

Een driewielertaxi

De riksja, tuk-tuk of becak. Allen zijn het driewielers, maar dan net even anders. Zo beschikt de tuk-tuk over een motor en zijn de riksja en becak voorzien van trappers. Toch verschillen de laatste 2. Waar een riksja de mensen achterop vervoert, zitten de passagiers bij een becak voorop net als bij een bakfiets.

De kabelbaan

In het Colombiaanse Medellín kun je reizen met een kabelbaan. Er is een heus netwerk waarmee je kunt overstappen van de een naar de andere lijn. De kabelbanen verbinden zo de hoofdstad met de sloppenwijken.

Een Terra Bus

Er gaan weining reizigers op vakantie naar Antarctica. Toch is er een vervoersmiddel beschikbaar (ook voor toeristen) dat de onderzoekcentra met elkaar verbindt. Dit is de Terra Bus. Het voertuig heeft extra grote en zachte banden, hiermee is hij speciaal ontwikkeld voor poolgebieden. Ook in Canada wordt de bus ingezet, bijvoorbeeld in de Rocky Mountains.

De Schwebebahn

Het lijkt wel een attractie, toch is het echt openbaar vervoer: de Schwebebahn. De hangende monorail in de Duitse stad Wuppertal is 13 kilometer lang. Zo ‘zweef’ je naar verschillende bezienswaardigheden die je daarna te voet kunt bereiken.

De ‘Bamboetrein’

In Cambodja kun je net buiten Battambang reizen met een zogeheten norry. Het voertuig gemaakt van bamboelatten heeft wielen waarmee het over rails kan rijden en een tweetaktmotor. Deze ‘bamboetrein’ is uiterst licht waardoor je hem gemakkelijk op kunt tillen. Zo rijden de norry’s over verlaten spoorlijnen van dorpjes naar de markt. Kom je een tegenligger tegen? Dan pak je het karretje op en zet je hem na de passant weer op de rails.

De Carmelit

Op het eerste gezicht lijkt het een gewone metro. Maar als je goed kijkt zie je toch iets vreemds. De Israëlische metro in de stad Haifa gaat namelijk schuin naar boven. Elk zitgedeelte ligt een paar traptreden hoger dan de ander. Zo is de uit rots gesneden metrolijn geschikt om naar het topje van de berg Karmel te rijden. Vandaar ook de naam Carmelit.

De O-Bahn

Is het een bus, een tram of toch een trein? De O-Bahn in het Australische Adelaine is gebouwd om files te voorkomen. Met succes, want door dit openbaar vervoer is er geen nieuwe tramverbinding nodig die juist zou leiden tot meer vertraging. De ‘bus’ rijdt zowel op de weg als een speciaal spoorwegsysteem.

Ben je niet zo van het openbaar vervoer? Met de fiets kun je ook heerlijk op vakantie. Lees het op MAX Vandaag.

Bronnen: Treinreiziger, Colombia.nl, Metro, De Openbare Ruimte, Schwebebahn.de. Foto’s: Shutterstock

 

 

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!