Wanneer mag een treinstation de naam Centraal Station dragen?

25 februari 2024
2 Min. leestijd

Station ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven Centraal, het zijn 2 drukbezochte treinstations in Nederland. Toch is er een verschil, de een draagt de naam Centraal en de ander niet. Hoe kan dat? En waarom zijn er maar 8 station in Nederland met deze titel?

Wat betekent een Centraal Station?

Een Centraal Station is eigenlijk het hoofdstation van een bepaalde (grote) stad. De naam geeft de stad zelf een internationale status, omdat de term ook in het buitenland wordt gebruikt en het geeft de indruk dat het om een grote en belangrijke stad gaat.

Welke Centraal Stations hebben we in Nederland?

Sinds 2019 bestaan er in Nederland 8 treinstations met het predicaat ‘Centraal’. In dit jaar mogen Amersfoort en Eindhoven voor het eerst de titel gebruiken. Daarvoor voldeden alleen Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Leiden, Utrecht en Rotterdam aan de eisen.

Wanneer mag een station de titel Centraal voeren?

Dat Centraal Stations gemiddeld drukker zijn dan andere stations lijkt vrij logisch. Zo heeft station ‘s-Hertogenbosch in 2022 meer reizigers per dag dan Arnhem en Amersfoort. Toch is het niet alleen ‘hoe drukker, hoe groter de kans op de naam Centraal’. Er zijn meer factoren waar een station aan moet voldoen.

Kan een station het predicaat zomaar krijgen?

Je krijgt de naam Centraal als een station aan de volgende eisen voldoet:

  • De stad waar het station zich bevindt moet minimaal 3 treinstations hebben
  • In de stad moeten minimaal 100.000 mensen wonen
  • Dagelijks moeten minimaal 40.000 mensen via het station reizen

Zijn deze grote stations dan ook de beste stations?

Echter zegt de toevoeging Centraal niks over de waardering van een station. Het is zelfs opmerkelijk dat de stations die reizigers het hoogst waarderen vaak heel klein zijn. Zo is station Klimmen-Ransdaal al een paar jaar het beste treinstation van Nederland. Het eerste Centraal Station op deze lijst van best gewaardeerde stations staat op plek 12.

Bronnen: NOS, NS, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock.

Wil je op de hoogte zijn van het laatste vakantienieuws?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!