Wateroverlast op veel Nederlandse campings: dit kun je verwachten

01 juni 2024
3 Min. leestijd

In het voorjaar van 2024 heeft het flink geregend in Nederland. Veel campings hebben daarom te maken met wateroverlast. De grond is niet in 1 keer weer opgedroogd en daarom kan de grond drassig zijn. Kamperen kan meestal nog steeds, maar vereist dan wel de nodige voorbereiding. Wil je weten hoe de situatie is op Nederlandse campings? Het ANP deed een rondgang:

Hoe zit het eigenlijk met de wateroverlast op campings in Nederland?

Gelderland

Op camping De Meidoorn in het Gelderse Stroe staat een groot deel van het kampeerterrein onder water, laat de beheerder weten. “Het is dramatisch. Als ik het droog heb, staat alles bij de eerste de beste bui weer blank. Ik heb al regelmatig mensen moeten afbellen, omdat het te nat is.” Volgens de beheerder staat het grondwater op zijn terrein erg hoog. Op de Veluwse camping zijn zo’n 100 plekken, maar op meeste daarvan is kamperen nu niet mogelijk. De beheerder zet pompen in om het water af te voeren.

Bij camping Beek en Hei in Otterlo is geen sprake van grote wateroverlast. Volgens een medewerkster loopt het water snel weg doordat het terrein op zandgrond ligt. Wel krijgt de camping met circa 130 plaatsen door het slechte weer minder boekingen en zijn er problemen geweest met de elektriciteit. “Een paar weken geleden hebben we nog gasten overgenomen van andere campings in de buurt die het water niet meer konden hebben.”

Friesland (Waddeneilanden)

Op natuurkampeerterrein Lange Paal op Vlieland kan sinds deze maand weer op alle circa 140 plekken gekampeerd worden. Een van de velden stond blank en was daarom sinds april dicht, zegt een medewerkster. Kampeerders konden terecht op een hoger gelegen terrein. Een pad van de camping naar het strand staat nog onder water. Meerdere (fiets)paden op het Waddeneiland zijn al langere tijd dicht om het hoge water. “Het is zover ik weet niet vaak zo nat geweest op Vlieland”, aldus de medewerkster.

Zeeland

In Zeeland lijkt het mee te vallen met de wateroverlast. Bij camping Het Hoge Licht in Westkapelle hoeven geen gasten te worden afgebeld, maar wordt wel extra opgelet bij het in- en uitrijden van campers en caravans om het gras te ontzien. Bij het afrijden en afkoppelen van caravans worden rijplaten neergelegd, legt een beheerster uit. Ook bij De Kamperhoek in Zeeuws-Vlaanderen zijn weinig problemen. De camping met circa 50 plaatsen gebruikt wel een trekker om caravans naar hun plek te rijden op het kampeerveld. “Met de auto kom je zo vast te zitten”, zegt de eigenaar.

Is er wateroverlast op jouw camping?

Ben je aan het kamperen, maar heeft of krijgt jouw camping te maken met wateroverlast? Dan moet de natte (voor)tent ook weer mee naar huis. Op deze manier ruim je hem het beste op. Ook hebben we tips om een weggezakte camper weer uit de modder te krijgen.

Bron: ANP, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!