Altijd al na je pensioen naar het buitenland willen verhuizen? In deze landen kun je in 2024 het beste terecht

24 maart 2024
3 Min. leestijd

Sommige mensen blijven na hun pensioengerechtigde leeftijd liever doorwerken, terwijl anderen dromen van een bestaan in het – vaak warme – buitenland. Maar in welke landen kun je eigenlijk het beste verblijven na je welverdiende pensioen? Het magazine International Living stelt jaarlijks de Annual Global Retirement Index samen, oftewel: een overzicht van de beste plekken om buiten Nederland te genieten na je pensioen. Welke dat zijn voor 2024 lees je in dit artikel.

Hoe is het onderzoek tot stand gekomen?

International Living onderzoekt al 10 jaar naar de beste plaatsen om te wonen. Sinds 3 jaar houden ze ook bij hoe dat zit voor mensen die na hun pensioen in het buitenland willen wonen. De resultaten zijn gebaseerd op woongenot en gezondheid, maar ook waar je niet te veel geld kwijt bent en wat je ervoor terugkrijgt.

Wat zijn de beste landen om met pensioen te gaan?

Heb je plannen om te verhuizen naar het buitenland? Of misschien wil je alleen overwinteren in een warm land. Dit zijn de beste plekken om heen te gaan:

1. Costa Rica

Costa Rica is een stabiel land, het staat ook wel bekend als het ‘Zwitserland van Zuid-Amerika’. Het land heeft geen leger, waardoor er meer aandacht is voor zorg en milieu. Zo is er een openbaar zorgstelsel waar iedere inwoner van Costa Rica terecht kan, zonder eigen bijdrage. Het andere systeem is het publiekzorgsysteem. Dit is bedoeld voor buitenlanders die in Costa Rica wonen (gepensioneerden, renteniers en investeerders). Hier betaal je wel aan mee. De 2 varianten samen maken het één van de beste zorgstelsels van de wereld. Daarnaast heeft Costa Rica een veelzijdig klimaat, waardoor je bijna altijd buiten kunt leven.

2. Portugal

Ook in Portugal is de gezondheidszorg één van de beste van de wereld. Het is niet alleen goed, het is ook betaalbaar. De beste zorg krijg je in de privéklinieken. Dat verschilt met de algemene ziekenhuizen. Ander voordeel van Portugal is dat een groot deel van de bevolking ook Engels spreekt. Het is er levendig en het hele jaar door is er een mild klimaat.

3. Mexico

De kosten voor levensonderhoud in Mexico zijn laag. Je kunt er  gemakkelijk leven in luxe. Daarnaast is Mexico een prachtig land met mooie kusten. Bovendien spreken ook hier veel mensen Engels waardoor je hier makkelijk uit de voeten komt.

4. Panama

Panama, het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-Amerika, is een fijn en comfortabel land. Het heeft één van de snelst groeiende economieën van Zuid-Amerika en is zelfs één van ’s werelds weinige landen dat CO2-neutraal is. Wil je het land eerst leren kennen? Je kunt hier (met een visum) gemakkelijk 6 maanden verblijven.

5. Spanje

Voor veel gepensioneerde Nederlanders is Spanje altijd al favoriet. En dat is niet gek, want je bent er zo. Wil je een ontspannen leefstijl? Dan is het echt een plek voor jou. Het land kent verschillende soorten klimaten. Je kunt kiezen voor het warme binnenland, of bijvoorbeeld voor het relatief milde klimaat aan de kust van Noord-Spanje. Wil je alle plekken ontdekken? Spanje blijft ook gewoon een leuk vakantieland. Het is niet voor niets de favoriete bestemming van 2024.

Welke andere landen zijn nog geschikt?

Het volledige onderzoek bestaat uit 17 landen. De andere plekken waar je goed van je pensioen kunt genieten zijn:

 • 6. Ecuador
 • 7. Griekenland
 • 8. Maleisië
 • 9. Frankrijk
 • 10. Colombia
 • 11. Italië
 • 12. Thailand
 • 13. Malta
 • 14. Uruguay
 • 15. Ierland
 • 16. Roatán (Honduras)
 • 17. Belize

Lees hier het volledige onderzoek, let op het is wel in het Engels.

Bronnen: International Living, Travel + Leisure. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!