Kerst, maar dan op een andere manier: deze landen hebben bijzondere kersttradities

25 december 2023
2 Min. leestijd

Overal ter wereld waar kerst wordt gevierd, gebeurt dat niet altijd op de dezelfde manier. Er zijn vele kersttradities waar we in Nederland wel en niet bekend mee zijn. We lichten er een aantal uit, waar het net even anders gaat dan hier. 

Julbocken in Zweden

In Zweden hebben mensen thuis een julbocken staan met kerst. Het is een geit gemaakt van stro. De geit zou boze geesten moeten verdrijven. Ook zijn er grote versies van de julbocken te vinden, zoals de Gävle Geit. Dit is een 13 meter hoge geit van stro op een plein in de stad Gävle.

Onder de maretak in de Verenigde Staten

Een andere kersttraditie is het ophangen van een maretak. Deze tak, die in het Engels de mistletoe heet, staat voor vriendschap. Wanneer je er per ongeluk onder komt te staan is het de bedoeling dat iemand je kust. Nu gaat dat meestal niet per ongeluk.

Een stukje brood in de brievenbus in Polen

De Poolse kerst wordt gevierd met stro in huis en op tafel. Het stro symboliseert de stal waar het kerstverhaal zich afspeelde. Ook wordt er een speciaal brood gegeten, waarvan iedereen moet mee eten. In het brood, dat oplatek heet, zitten de kerstfiguren verwerkt. Ben je er niet bij? Dan wordt er een stuk naar je toegestuurd.

Joulupukki in Finland

In Finland gaan gezinnen na het kerstdiner met zijn allen naar de Sauna. Eerst eten ze nog een traditionele Risalamande (rijstpudding) en dan mogen de kleren uit. Er wacht die avond vaak nog een bezoekje van de Joulupukki, de Finse kerstman.

Kwaadaardige kabouters in Griekenland

De Grieken passen op voor Kallikantzaros. Deze kabouters proberen een puinhoop te maken van je huis. Om ervoor te zorgen dat ze geen kwaad doen, schilderen mensen een zwart kruis op de deur en verbranden ze oude schoenen in de open haard. Echter komt de kerstman hier niet langs tijden kerst, maar met oud en nieuw. Het is voor de Grieken dus nog even wachten op cadeaus.

Wandelen in Mexico

Vanaf 16 december zijn er in Mexico allerlei optochten. Bij deze Posadas worden Jozef en Maria gedragen. Zo staan de Mexicanen stil bij de zoektocht van Jozef en Maria naar een herberg. Daarna mag op 25 december het kerstfeest beginnen. Feliz Navidad!

Heb je nog inspiratie nodig voor tweede kerstdag? Dit zijn tips om te doen.

Bronnen: Willem Wever, Metro Nieuws, Wikipedia. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!