Krijg je geen genoeg van kruidnoten? In deze landen kun je ze ook eten

23 november 2022
2 Min. leestijd

Bij het sinterklaasfeest zijn kruidnoten niet weg te denken. Al eeuwen lang wordt deze lekkernij gegeten totdat de Sint op 6 december weer terugkeert naar Spanje. Maar wist je dat wij Nederlanders niet als enige gek zijn op kruidnoten? Ook andere landen delen deze liefde. Zo kun je tijdens een bezoek aan onderstaande landen deze lekkernij ook tegenkomen.

België

In België wordt Sinterklaas meestal gevierd met chocola en speculoos (speculaas). Toch wordt de kruidnoot steeds populairder, mede omdat ze er in hun buurland zo gek op zijn. Je kunt de kruidnoten zo hier en daar tegenkomen in de Belgische supermarkt.

Duitsland

Ben je de kruidnoten nog niet uitgegeten na 5 december? Breng dan een bezoek aan ons andere buurland. De Duitsers vieren op 6 december Niklaustag. Ze eten dan volop peperkoek, maar ook pfeffernüssen. De koekjes, die in verschillende smaken worden gemaakt, worden nog tot en met Kerstmis gegeten. Zo heb je ook witte honing en zachte Weiche pfeffernüssen.

Denemarken

In Denemarken genieten ze tijdens de kerst van pebernødders. Dan komt de Julemanden (kerstman) in het land. De koekjes lijken sterk op de Nederlandse kruidnoten. Er wordt dan ook gedacht dat het van Nederland gekopieerd zou kunnen zijn. Toch zijn er kookboeken uit de 18e eeuw waar al recepten zijn gevonden van de Deense nødders.

Amerika

Door Duitse immigranten is het recept van de pfeffernüssen waarschijnlijk ook in de Verenigde Staten terecht gekomen. Hier heeft het de naam pfeffernuts gekregen. Zo eten de Amerikanen kruidnoten als een lekkere wintersnack.

Bronnen: Quest, Arla.dk, AH, Expedia. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!