Naar de kerstmarkt? Met deze tips wordt je bezoek nog leuker

12 november 2022
3 Min. leestijd

De geur van Gluhwein, sfeervolle muziek, lekker eten en mooi (kerst)spullen: een kerstmarkt is heerlijk om vast in die gezellige kerstsfeer te komen. Onderstaande tips helpen je om nog meer van je bezoek aan de kerstmarkt te genieten.

1. Met de auto? Kijk vooraf waar je gaat parkeren

Die drukte rond de kerstmarkt is natuurlijk gezellig, maar het betekent ook dat parkeergelegenheid lastig kan zijn. Kijk vooraf of er vaste parkeerplaatsen zijn, of je wellicht vooraf kan reserveren of dat je naar bijvoorbeeld een transferium gaat waar shuttlebussen af en aan rijden. Heb je dit op orde en hoef je niet eindeloos rond te dwalen op zoek naar dat laatste plekje, dan kan dat een hoop frustratie schelen en kom je helemaal ontspannen aan op de markt.

2. Krap budget? Bedenk vooraf wat je gaat kopen

Als je eenmaal lekker in de stemming bent, gaat het geld ook losser in je zak zitten. Uiteraard hoort dat ook wel een beetje bij een kerstmarkt en de verkopers weten dit natuurlijk. Wat helpt is om vooraf een verlanglijst te maken om zo impulsaankopen te voorkomen. En om het niet helemaal terug te brengen tot een afvinklijstje, zorg je gewoon dat je vooraf een klein bedrag reserveert voor die ene, betaalbare impulsaankoop. Zo blijft het ook nog een beetje spannend.

3. Zorg voor voldoende contant geld

Bij de meeste kramen op de kerstmarkt kun je met pin betalen, maar je zult net zien dat die mooie mantel die jij wilt alleen contant is af te rekenen. Vaak zijn er wel pinautomaten, maar daar staan lange rijen. Dus zorg dat je contant geld bij je hebt. En aansluitend bij punt 2: je kunt vooraf ook je budget pinnen en met jezelf afspreken daar niet overheen te gaan. Dat helpt je tegen impulsaankopen.

4. Proef wat je kunt op de kerstmarkt

Eten op de kerstmarkt is duur, maar sla het vooral niet over. Proef wat je proeven kunt. Ga hiervoor uit van je nieuwsgierigheid en wees niet bang nieuwe dingen te proberen: dit is je kans. Ga vooral voor de onbekende lokale producten. Is het niet lekker? Dan zijn er genoeg andere dingen die je kunt proberen en is die verkeerde smaak zo verdwenen. En als je het goed verdeelt, kun je als ‘echte Hollander’ door te proeven je buik aardig rond eten. Maar vergeet dan ook niet te kopen wat je lekker vindt. En wil je geen vette vingers? Er zijn niet altijd servetten aanwezig, dus neem een pak vochtige doekjes mee. Dat scheelt kleverige handen.

5. Neem een rugzak mee

Heb je eindelijk die grote chocolade kransen, bontmutsen, kerstboomdecoratie en overheerlijke droge Franse worsten gekocht, dan is niet handig met een verzameling tasjes rond te lopen. Een rugzak(je), als het even kan met compartimenten, kan dan handig zijn. Je laveert er makkelijk mee door de drukte en kan lekker veel meenemen. Houd met een rugzak wel rekening met je budget. Hij hoeft niet per se vol.

Er zijn kerstmarkten waar je entree voor moet betalen, maar er zijn er ook die gratis zijn. Kijk hier voor een overzicht van gratis kerstmarkten.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!