Roompot neemt Landal over, mits 30 parken worden afgestaan aan concurrent Dormio

12 april 2023
2 Min. leestijd

Vakantieparkketen Roompot mag officieel Landal GreenParks overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten, mits er 30 vakantieparken worden verkocht aan concurrent Dormio Group. Op 18 april 2023 zal Landal definitief worden overgenomen. Voor de gasten verandert er niets, benadrukt Roompot in een verklaring.

Concurrentie

De overname mocht niet zomaar doorgaan. “Omdat er een te grote partij dreigde te ontstaan, konden we deze overname niet zomaar goedkeuren”, legt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep uit in een verklaring. Door het verplicht moeten verkopen van 30 parken aan Dormio, ontstaat er een ‘stevige concurrent’. “Dat is goed voor prijs, kwaliteit en innovatie in deze sector”, aldus Snoep.

Groot aanbod

Ondanks dat Dormio met momenteel 12 locaties in Europa nog een kleine speler is, krijgen zij er straks 30 parken bij. Daarentegen hebben Roompot en Landal samen een aanbod van 305 parken in 11 Europese landen. Dat is genoeg voor zo’n 30.000 accommodaties.

Verandert Landal in Roompot?

Een woordvoerder van Roompot laat aan NOS weten dat de namen van beide parken niet zullen veranderen. Ook zullen de bijbehorende mascottes Bollo en Koos (te zien op de hoofdfoto) blijven bestaan.

Vorig jaar al akkoord

De Europese Commissie is in april vorig jaar al akkoord gegaan met de fusie. Daarbij keek de commissie naar de mogelijke gevolgen voor de concurrentie buiten Nederland. Uit dat onderzoek zijn geen mededingingsbezwaren naar voren gekomen.

Verroompottisering

Niet alleen Roompot neemt zijn grote concurrent Landal GreenParks over. Andere grote vakantieparkenconcerns nemen geregeld kleinere campings over. Deze trend wordt verroompottisering genoemd. MAX vakantieman besteedt daar eerder in de zomer van 2021 aandacht aan.

Bronnen: ACM, Roompot, ANP. Foto: Roompot.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!