Van Boswachterspad tot Uitzichtduin: uitwaaien en strandwandelen doe je hier

18 september 2022
3 Min. leestijd

Heerlijk uitwaaien op het strand bij het geluid van de golven en de geur van de zee je hoofd leegmaken, terwijl het zand langs je benen stuift: er is in de herfst weinig zo goed voor lichaam en geest als een flink stuk strandwandelen. En het kan ook nog eens dicht bij huis. Om er nog intenser van te kunnen genieten, zette MAX vakantieman de mooiste, nét even wat andere wandelingen voor je op een rij.

Kwade Hoek bij Goedereede

Het is meer dan  gewoon strandwandelen, want wandelen in De Kwade hoek is een natuurervaring waar je ook nog wat van leert. Hoe duinenrijen groeien bijvoorbeeld, hoe land zich tot in zee kan uitbreiden en hoe de zee bij hoogtij via kreken weer dat land in stroomt. Tal van zeldzame vogels broeden hier en er groeien meer dan 300 verschillende soorten planten. En dat strand, daar moet je wel een stukje voor lopen, maar wel door een schitterend ongerept natuurgebied. Tip: neem kaplaarzen mee, het kan er drassig zijn. Download hier de route (gpx).

Strandwandelen in Hollandse Duin bij Noordwijk

Uitzicht over zee, de duinen, het dennenbos en als het meezit hoor je in september nog net de laatste nachtegalen voor ze naar Afrika vertrekken: dat is wat het Boswachterspad bij Noordwijk je biedt. Letterlijk hoogtepunt is het Kachelduin, maar de altijd veranderende vloedlijn op het laagste punt blijft de fanatieke wandelaar natuurlijk ook trekken. Download hier de route (gpx).

Zandbergen en brede stranden in Bergen

Je hebt er kilometers breed en rustig strand, maar ook dennenbossen en rustige duinvalleien. Een klassieke strandwandeling is de tocht van Bergen aan Zee naar Egmond aan Zee. Kilometers breed strand, ideaal voor de fanatieke wandelaar die er echt even uren tussenuit wil. En eenmaal terug van het strandwandelen, dan biedt Bergen prima café’s en restaurant om ook de innerlijke mens te belonen. Download hier de route (gpx).

Uitzichtduin bij Renesse

Vanuit het bekende toeristische dorp ben je zó bij de zee. Hemelsbreed tenminste, want de hoge duinen bieden een mooie uitdagende klim. Helemaal bovenop het uitzichtduin is de beloning groot: je kijkt ver uit over de zee aan de ene kant en krijgt een unieke kijk op het eiland aan de andere kant. Het eikenbos en de vroongronden, waar pony’s en shetlanders grazen, zijn hiervandaan goed zichtbaar. Vanaf hier gaat het richting het strand alleen maar duinafwaarts en het brede strand biedt uitgebreid de gelegenheid om even helemaal uit te waaien. Download hier de route (gpx).

Hollumerduinen op Ameland

Wil je er echt even helemaal uit zijn, ga dan in de herfst naar een Waddeneiland. En vind je Texel of Terschelling nog te druk, dan is Ameland de plek om eens even goed uit te waaien. Het Boswachterspad door de Hollumerduinen gaat over onverharde paden en is zelfs deels verdwenen: opgeslokt door de zee. Precies op die plek kom je op het breed uitwaaierende strand terecht, waar je eindeloos kunt dwalen en zelfs de meest rustelozen onder ons tot rust kunnen komen. Strandwandelen zonder dat er een eind aan lijkt te komen, op Ameland kan het. Download hier de route (gpx).

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!