Veel bedwantsen in Parijs: geen sprake van een plaag, wel een stijging in het aantal

29 september 2023
3 Min. leestijd

Iedereen weet: als je de slaapkamer te lang niet verschoont, vergroot je kans op bedwantsen. De insect leeft van menselijk of dierlijk bloed en houdt van donker. Het bed is daarvoor een perfecte plek. Maar in Parijs is een beetje licht geen probleem meer voor de punaises des lits, zoals de beestjes in het Frans heten. Ze nestelen zich in bekleding en voering van verschillende openbare plekken, aldus de Franse media. Echter blijkt er van een plaag (waar veel over wordt gesproken) geen sprake.

De beestjes zitten overal

Ziekenhuizen, kantoren, musea, het openbaar vervoer, het zijn een aantal plekken in Parijs waar de bedwantsen zijn gesignaleerd. Vaak komen professionele bestrijdingsdiensten de betreffende plekken grondig reinigen, om dan later alweer terug te keren, na een nieuwe melding. Parijs zit met handen in het haar, want de beestjes leggen hun eitjes in de voering van bekleding. Het is dus een aardige klus om alle bedwantsen te verwijderen. Op social media gaan allerlei video’s rond van waar de beestjes zijn gespot.

De ‘invasie’ van bedwantsen is iets genuanceerder

Echter ligt de situatie volgens NOS-correspondent Frank Renout iets genuanceerder. Hij spreekt een ongediertebestrijder over de ‘massahysterie in Frankrijk’, die laat weten dat de beestjes er altijd zijn, maar dat er nu in de media veel aandacht voor is. Op veel van de foto’s die in verschillende media te zien zijn, zien we niet eens bedwantsen maar andere insecten. Feit blijft wel dat er bedwantsen zijn in Frankrijk en dat het aantal de laatste jaren toeneemt. En dat is niet alleen in Frankrijk. Experts spreken niet van een bedwantsenexplosie in Parijs.

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

In principe vormen bedwantsen geen gevaar voor de mens. Je kunt geen ziektes krijgen van de insect, maar sommige mensen zijn er wel allergisch voor. Bovendien zorgen de beestjes voor vervelende jeukende bultjes. Pas na een paar dagen gaat de jeuk langzaam weg.

Voorkom dat je bedwantsen mee naar huis neemt

Kom je terug uit een vakantieland waar bedwantsen zijn? Dan is het belangrijk dat je je bagage grondig reinigt bij aankomst. In dit artikel legt MAX Vandaag uit hoe je dit aanpakt. Heb je last van andere plaagdieren? MAX vakantieman legt uit hoe je hiermee om kunt gaan en wat je rechten zijn als je vakantiehuis vol zit met ongedierte.

Bronnen: RTL Nieuws, De Telegraaf, RIVM, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Wil je op de hoogte zijn van het belangrijkste vakantienieuws?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!