Haaien en orka’s bij de kust van Spanje, moet je je zorgen maken als toerist?

01 juli 2023
3 Min. leestijd

De zomer van 2023 is roerig begonnen aan de Spaanse kust. Al sinds het voorjaar worden (met name) zeilboten geteisterd door orka’s. En nu het zomerseizoen start duiken er opeens haaien op bij de stranden. Als je net een reis naar Spanje hebt geboekt klinkt dit misschien erg spannend. Toch hoef je je geen zorgen te maken. Wel is het van belang om waar nodig rekening te houden.

Roofdieren aan de kust

Hoewel orka’s steeds vaker in het nieuws komen om hun plotselinge agressieve optreden bij boten, is de kans klein dat ze toeristen aan het strand lastig vallen. Deze zoogdieren hebben het namelijk voorzien op zeilboten, echter is de reden daarvan onbekend. Haaien daarentegen, zijn nu al wel een aantal keer bij de stranden aangetroffen. Zo zijn ze afgelopen juni gespot bij Ibiza, Mallorca en Menorca, maar ook aan de westkust van Spanje.

Waarom komt de haai zo dicht bij de kust?

Het is ongebruikelijk dat de blauwe haaien zich zo dicht bij de kust begeven. Gelukkig is deze soort verre van agressief. Dodelijke ongelukken zijn maar nauwelijks voorgekomen. De aanwezigheid van de haai is daarom niet zorgelijk, althans voor de mens. De reden dat haai zo dichtbij de kust komt betekent voor de vis zelf meestal weinig goeds. Mogelijk zijn ze ziek of kunnen ze geen eten vinden.

Kom je toch een haai tegen in het water?

Er bestaat een kleine kans dat je de blauwe haai tegenkomt als je op vakantie bent aan de Spaanse kust. Ondanks dat hij sinds 1580 voor maar 4 dodelijke incidenten heeft gezorgd, blijft het een roofvis en die kan lelijk bijten. Kom je hem tegen? Je kunt het beste:

  • Zoveel mogelijk laten merken dat je géén vis bent. Ondanks dat mensen niet op het menu van haaien staan, kunnen ze je wel verwarren met een vis;
  • Níet spartelen, spartelbewegingen maken prooien als ze in nood zijn;
  • Rustig weglopen en niet je rug toe keren naar de haai, die is namelijk gewend om zijn prooi van achteren aan te vallen. Zo voorkom je dat hij je mogelijk verwart.

Kun je een ontmoeting met een haai voorkomen?

Een ontmoeting uitsluiten is onmogelijk. Wel kun je letten op de tijden dat je in zee gaat, zo zijn ze actiever bij zonsopgang of -ondergang. Maar om echt bang te zijn voor de haai is niet nodig volgens mariene ecoloog Guido Leurs. Hij vertelt tegen het AD dat je van geluk mag spreken dat je de roofvis tegenkomt. Het is een bedreigde diersoort en de blauwe haai is niet agressief, maar juist schuw.

Vind je de haai een prachtige vis, maar liever op een scherm dan in het echt? Maak dan deze haaienpuzzel op MAX Vandaag.

Bronnen: RTL Nieuws, AD, Op1. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • geertje
    geertje

    Moet je niet uitgaan van de mens als roofdier die de leefgebieden van haaien en vissen teisteren? De mens zou zich moeten realiseren dat hij, ondanks de zeer kleine schakel in het systeem, grote schade aanricht.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!