Weekendje Londen? Vanaf 2023 mag je als toerist ín de Big Ben

16 november 2022
2 Min. leestijd

Na een restauratie van 5 jaar is het dan eindelijk zover: de Big Ben is weer te bewonderen. En niet alleen van buiten, voor het eerst ook van binnen. De afgelopen jaren zag je niet zoveel van ’s werelds bekendste klok, want hij heeft lang in de steigers gestaan. Daarbij is het kenmerkende geluid van de eeuwen oude bellen al die tijd niet te horen geweest. Genoeg reden om weer een kijkje te nemen. Londen is immers maar een paar uur hiervandaan.

Vlakbij huis

Vrijwel iedereen kent de Londen Big Ben. Of je nu regelmatig in Londen komt, of als je er nog nooit bent geweest. Het is namelijk een van de meest bekende bezienswaardigheden in het Verenigd Koninkrijk. Ook is de klok, die elk kwartier van zich laat horen, 1 van de zwaarste klokken te wereld.

Big Ben of Elisabeth Tower?

De toren is al 179 jaar oud. Weinig mensen weten dat de toren officieel de ‘Elisabeth Tower’ heet. De klok die je aan de buitenkant ziet heet de ‘Great Clock’. En alleen de klok (van binnen) zelf heeft de bijnaam Big Ben. De afgelopen jaren was de toren in renovatie omdat het gesteente letterlijk afbrokkelde. De klus kostte zo’n 90 miljoen euro.

Bezoeken Londen Big Ben

Wil je de Big Ben bezoeken? Dan is het het wachten waard geweest. Ondanks dat de renovatie was vertraagd door corona en bouwproblemen, kun je vanaf 2023 de klok als toerist van binnen bekijken. Voorheen was dat alleen mogelijk als je zelf uit het Verenigd Koninkrijk komt. Ook hoef je niet zelf alle 334 traptreden meer omhoog. Voortaan beschikt de Elisabeth Tower over een lift.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!